Xavier Sagristà i Toni Gerez van ser les mans dretes de Ferran Adrià i Juli Soler al Bulli. Sagristà treballava al costat del xef als fogons, i Gerez s’encarregava de l’atenció al client. Ara, el tàndem inicia un nou projecte gastronòmic al Castell de Peralada.

Sagristà i Gerez porten a l’esquena dècades d’alta cuina i estrelles Michelin des d’aquells anys a la cala Montjoi fins a la seva posterior etapa al Mas Pou d’Avinyonet de Puigventós. Després de mitja vida junts, ara han engegat un restaurant al Castell de Peralada. Sagristà i Gerez esperen convertir en poc temps el nou restaurant en referència.

El Castell Peralada Restaurant és una aposta per l’alta gastronomia. Xavier Sagristà ha creat «una adaptació del receptari tradicional català i empordanès», segons explica. La proposta del xef va des de la carta a una degustació amb opció de maridatge, passant per un carretó de formatges i, des de fa poc, inclou també un menú de migdia.

L’emplaçament és immillorable. Compta amb seixanta places amb un nou disseny de cuina vista, terrassa al llac dels jardins del parc i dos reservats a l’interior de les torres del castell, que daten del segle XIV. Sagristà admet que «tot aquest entorn ajuda a fer el treball ben fet». El disseny interior del restaurant ha estat creat per Sandra Tarruella. Aquest mateix estudi és responsable de projectes com l’Hotel Om de Barcelona, l’Ena de Sevilla o el recent Dear Hotel de la Gran Via madrilenya.

A Xavier Sagristà no li agrada parlar de les estrelles Michelin com una recompensa, tot i que reconeix que «sempre fa gràcia que et valorin». «A ningú l’amarga un dolç, però això de les estrelles no depèn de nosaltres. El nostre objectiu és que la gent gaudeixi, fer les coses bé, treballar amb matèria de primera qualitat i, si han de venir, vindran», precisa el xef.

Sagristà comparteix els mèrits passats i de futur amb Toni Gerez, qui es desfà en elogis sobre l’obra del cuiner, amb el qual viu una relació que qualifica de «matrimoni de treball».