Girona ofereix a la xarxa els seus rars tractats mèdics i religiosos jueus

L'Arxiu Municipal permet descarregar les imatges dels escassos papers escrits en hebreu anteriors a l'expulsió del 1492 que s'han conservat · El nou portal inclou recursos per estudiar el llegat de la puixant comunitat hebrea gironina

23.11.2016 | 07:52
Girona ofereix a la xarxa els seus rars tractats mèdics i religiosos jueus

Valuosos testimonis escrits sobre la vida de la comunitat hebrea gironina anterior a l'expulsió de 1492, que inclouen fins i tot tractats mèdics sobre malalties genitals, es poden consultar a Internet i fins i tot la seva imatge es pot descarregar gràcies a un nou recurs presentat ahir per l'Arxiu Municipal de Girona.

Els ja famosos 141 fragments de documents en escriptura hebrea recuperats el 1987 de dins les cobertes de diversos llibres dels segles XIV i XV, i que fins i tot van donar lloc a una exposició a Nova York, s'han fet accessibles a la xarxa en un portal que inclou també altres documents jueus d'altres arxius de la ciutat i, a més a més, ofereix bibliografia i altres suports per al seu estudi.

«Són testimonis escrits de la intensa activitat d'una ciutat que era un centre de pensament amb una notable activitat científica i comercial», va explicar ahir la historiadora Anna Gironella.

Estudiosos com Eduard Feliu, Crista Casals o Irene Llop han aportat llum sobre els continguts d'uns documents que parlen d'afers religiosos, afers mèdics i també inclouen llibres de comptes que revelen aspectes de la vida quotidiana d'una comunitat que va ser expulsada l'any 1492 per decret dels Reis Catòlics.

Uns documents en escriptura hebrea que són una raresa a Catalunya, ja que els jueus es van emportar el 1492 les seves pertinences.

El reciclatge també es practicava a l'edat mitjana i alguns d'aquells papers i fins i tot alguns pergamins escrits en hebreu que ja no havien de tenir utilitat es van usar als tallers dels enquadernadors per donar gruix a les cobertes dels llibres, i allà van quedar amagats però també ben conservats fins que, cinc o sis segles més tard, es van descobrir com una joia.

Joan Boadas, director de l'Arxiu Municipal, va explicar que el nou recurs a la xarxa ofereix també la documentació jueva de l'Arxiu Històric de Girona i de l'Arxiu Diocesà: «La voluntat és fer un portal integrador que ofereixi en un sol lloc tota la informació».

Hi ha també reproduïdes làpides funeràries, caricatures de l'època o la documentació del segle XV relativa a la venda de la sinagoga de Girona.

Tot plegat permet estudiar com vivia una comunitat estructurada entorn de l'aljama, que era el centre de poder polític.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Els investigadors han trobat un molar en el jaciment de Moià on l'any passat es va descobrir una...

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

El pianista alemany Severin Eckardstein, el Quartet Maig i el Cosmos Quartet són els tres...

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

L'«opera prima» de la directora Carla Simón, rodada l'any passat a la Garrotxa, competirà per...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema