El MOT, festival de literatura Girona-Olot, arriba a la quarta edició i ho farà sota el lema Escriure el passat, amb la idea d'explorar els usos del passat en la literatura contemporània a través de múltiples punts de vista i diversos gèneres literaris.

El festival es farà entre el 23 de març i l'1 d'abril a Olot i Girona i portarà autors de renom internacional, com és Patrick Deville, Edward Rutherford o Leonardo Padura, juntament amb figures destacades a nivell estatal, com Almudena Grandes o Santiago Posteguillo, i de les lletres catalanes, amb autors com ara Carme Riera, Ramon Solsona, Albert Sánchez Piñol, Gemma Ruiz o Enric Calpena.

Ahir es van donar a conèixer alguns dels noms confirmats i les principals novetats. El tinent d'alcalde i regidor de Cultura d'Olot, Carles Ribas, va descriure el MOT com «un festival atrevit, únic i que té la voluntat de buscar l'excel·lència» i va destacar que «la literatura ha de ser un element vertebrador de la societat».

Per la seva part, Glòria Granell, directora del MOT per a la ciutat de Girona, va avançar que el barri de Sant Narcís acollirà el ver-MOT, un acte de lectura a l'aire lliure, amb l'objectiu d'obrir el festival a la ciutat perquè tots els barris puguin gaudir-ne.

El regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, va destacar que «d'un acte íntim com és la lectura n'hem fet un festival» i va convidar els ciutadans a assistir a un indret on tindran l'oportunitat de «parlar amb les persones que han escrit obres que els han commogut».

Ribas també va revelar que altres ciutats -que no va esmentar- han demanat de compartir el festival, i que enguany s'estimularà el bookcrossing posant a llocs públics de la ciutat llibres amagats.

El programa del MOT s'estructura fonamentalment a partir de diàlegs distesos entre autors i intel·lectuals sobre un eix temàtic que canvia cada any.

Precisament, la proximitat entre autors i lectors, la qualitat de les propostes i la selecció d'un tema diferent a cada edició són tres de les característiques que marquen l'ADN del festival.

Aquestes particularitats han de permetre assolir el seu objectiu principal: fomentar la lectura i la divulgació literària apropant escriptors de primera línia a un públic que cada cop transcendeix més a les comarques gironines. La directora del festival és Mita Casacuberta.