La grandesa del llegat musical de Lluís Llach es veu confirmada aquesta vegada amb la iniciativa d´una orquestra de 70 músics i quatre cantants de renom que han volgut dedicar-li Tossudament Llach, un espectacle que ja ha exhaurit les 2.400 localitats disponibles per als dos concerts de presentació d´aquest dissabte i diumenge a l´Auditori de Girona.

«Interpretar la música de Llach és complex quan no el tens a ell amb el seu piano a l´escenari», va declarar ahir el director artístic Josep Cassú, al front d´aquesta nova producció de la Simfònica de Corda i Cobla, que impulsa la fundació Metalquimia.

Tossudament Llach, que ha donat lloc a un doble disc del mateix títol que avui mateix es posa a la venda -també a Internet-, compta amb les veus de Manu Guix, Elena Gadel, Roger Padullés, Beth i el violí d´Elena Rey, per interpretar els 12 temes cantats d´un espectacle que també té sis temes instrumentals, fins a sumar 18 temes que inclouen, ni que sigui de passada, la melodia d´un total de 55 cançons de Llach, una selecció d´una llarga carrera musical.

«És el nostre petit homenatge a tota una trajectòria, la del mestre, músic i patriota que tantes vegades ens ha ensenyat el camí a seguir», va remarcar Josep Lagares, president executiu de Metalquimia, empresa líder en la fabricació de maquinària per al sector de la indústria alimentària.

Francesc Cassú, que juntament amb Adrià Barbosa firma els arranjaments d´aquest ja vuitè projecte de la Simfònica de Corda i Cobla, considera que és el públic qui ha de jutjar unes adaptacions de cançons mítiques com El bandoler, Laura, Un núvol blanc, Viatge a Ítaca o País petit.

Unes cançons a les quals «hem donat la volta amb maneres ara més romàntiques, ara més abruptes o ara més chill out, diu Cassú.

Jaume Lleixà, director tècnic de la Simfònica de Corda i Cobla, va confessar que Llach, ara abocat a la política, va ser «molt receptiu» amb el projecte, però va deixar clar d´entrada que «no pujarà a l´escenari», si bé va confirmar que assistirà en qualitat d´espectador a un dels dos concerts del cap de setmana, sense precisar més. L´espectacle pren nom de la cançó Tossudament alçats que Llach va interpretar, en una de les seves últimes actuacions en públic, al Concert per la Llibertat del 2014 al Camp Nou.

700 alumnes a l´assaig general

Un centenar de persones treballen en un projecte que per a la violinista Elena Rey és «un autèntic honor» perquè li permet «fer música clàssica amb música del meu país».

Gerard Serrat, implicat amb el projecte, també va participar ahir a la presentació de l´espectacle i d´un disc que edita Música Global i que es pot adquirir per 15 euros.

Aquesta és una aposta que té també la seva cara solidària i destina part de la recaptació de la venda d´entrades a Astrid 21 i a Càrites.

A més, té vocació educativa i aquest matí uns 700 alumnes d´instituts ompliran l´Auditori de Girona per presenciar l´assaig general.

Josep Lagares assegura que se li posa «carn de gallina» quan escolta aquestes melodies cabdals del cantant de Verges interpretades per la Simfònica, tot i que Llach no sigui a l´escenari.