Crítica teatral

Després de la guerra

Peter Brook torna al "Mahabhrata", la gran epopeia índia, després del seu recordat muntatge de nou hores de durada

28.11.2016 | 12:54
Un instant de Battlefield.

TEATRE. Basat en Mahabharata (anònim) i l'obra de Jean Claude Carrière. Direcció i adaptació: Peter Brook i Marie-Hélène Estienne. Intèrprets: Carole Karemera, Jared McNeill, Ery Nzaramba, Sean O'Callaghan i Toshi Tsuchitori (músic). Teatre Municipal de Girona, 25 de novembre. Festival Temporada Alta.

Tres dècades després d'enlluernar el món amb una versió de nou hores de Mahabharata, el gran poema èpic de la mil·lenària literatura india, Peter Brook ha tornat al que defineix com "un immens llenç que abarca tots els aspectes de l'existència humana". Ho fa fet amb Battlefield, una adaptació molt més reduïda -no sobrepassa els setanta minuts- però on ha destil·lat els elements clau de la lluita entre dos branques d'una mateixa familia noble, una lluita fratricida que traspua l'absurditat de totes les guerres. "Aquesta victòria és una derrota", diuen els personatges, sobre el rastre de cadàvers que han deixat al camp de batalla.

Acompanyat de Marie-Hélène Estienne, Brook ha vestit un muntatge d'aparença senzilla i rerefons dens que ha tornat a oferir a Temporada Alta, on s'ha convertit en l'autor internacional més representat del festival.

Mentre els quatre actors es passegen pausadament sobre l'escenari i fan servir només uns quants mocadors de colors per a interpretar les mil i una faules del Mahabhrata, el músic japonès Toshi Tsuchitori posa el contrapunt musical al muntatge amb un petit tambor. Tan modestes eines serveixen per a fer fluir el llegat del text indi sobre l'escenari i aconseguir que tot sembli molt més lleuger del que en realitat és.

Diu Brook que el Mahabhrata no és només un llibre ni un gran compendi de textos, perquè durant milers d'anys ens ha mostrat "sempre de forma inesperada, com obrir els ulls al que demana la realitat". "Que la pau sigui la teva meta", resa un dels personatges abans de quedar congelat sobre l'escenari, mentre l'espectador lamenta que Trump, Putin i companyia no també fossin al pati de butaques per a pendre nota de la saviesa ancestral que s'emmiralla en segles de guerres inútils.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema