Un dels darrers plats forts del festival Temporada Alta, que culmina aquest cap de setmana, és l´espectacle d´Àlex Rigola ´Who is me. Pasolini -Poeta de las cenizas-´. En aquest muntatge el director s´endinsa en la vida i obra de l´escriptor i realitzador italià a partir del seu ´Poeta de las cenizas´, un descarnat poema autobiogràfic. Per "transmetre" la intimitat del text, Rigola ha optat per un muntatge "de cambra" que es representa dins d´una caixa-contenidor de fusta (de Max Glaenzel) amb capacitat per 30 espectadors. A dins els esperarà Gonzalo Cunill, l´únic actor de l´espectacle i veu de Pasolini. L´espectacle es veurà en sis passis els dies 2, 3 i 4 de desembre en aquest singular espai recollit que s´instal·larà al Teatre Municipal de Girona.

L´actual director dels Teatros del Canal Àlex Rigola dirigeix aquest cap de setmana un dels darrers espectacles d´aquesta edició del festival Temporada Alta en forma d´homenatge a Pier Paolo Pasolini, "segurament el primer punk de la història". L´espectacle és el dissetè que Rigola presenta al festival en 25 anys d´història, ha recordat avui el seu director, Salvador Sunyer.

El director adapta el poema de l´escriptor i cineasta ´Poeta de las cenizas´, que va descobrir en una llibreria veneciana en un viatge recent, amb l´ajuda de Carlota Subirós en la dramatúrgia. Una obra "descarnada" en que Pasolini fa una particular autobiografia on emergeixen les seves idees i vivències com a "escriptor, artista i persona". Un poema, a més, que l´autor va deixar inacabat poc abans del seu assassinat.

Aquesta és una obra "que enganxa", ha valorat Rigola, però que al seu parer necessitava d´un entorn de "proximitat" i íntim, per ser transmesa. És per això que, amb l´ajuda de l´escenògraf Max Glaenzel, el director ha ideat un espai escènic en forma de caixa de fusta on hi caben només 30 espectadors. Aquesta caixa-contenidor (la funció original del qual és el transport d´obres d´art) estarà instal·lada en un espai del Teatre Municipal de Girona, i acollirà les sis funcions de l´espectacle.

L´actor Gonzalo Cunill és l´encarregat de dir Pasolini. Sense estar caracteritzat per assemblar-se a l´autor, però gràcies a la paraula i la interpretació, els espectadors hi acabaran veient el cineasta italià, ha avançat Rigola. "Està escrit en un vers molt lliure, i la nostra feina ha estat intentar transmetre aquests pensaments d´una forma molt directa al públic", ha indicat el director.

Per Rigola, Pasolini reflecteix al llibre el seu pensament "plenament exportable al que estem vivint avui com a societat", i dóna compte de la seva evolució com a persona, artista i poeta, totes tres vessants indissociables del seu pensament polític d´esquerres. Els tres àmbits són "afluents" que s´entrecreuen en aquesta obra. "De tots tres, el que m´interessa més és la persona", ha destacat Rigola, abans de considerar que en Pasolini la dimensió personal supera les pròpies aportacions cinematogràfiques i literàries.