Rigola homenatja Pasolini al Temporada Alta amb un muntatge «de cambra»

Gonzalo Cunill protagonitza el monòleg «Who is me. Pasolini», basat en el poema autobiogràfic «Poeta de las cenizas»

28.11.2016 | 14:26
L´equip de ´Who is me. Pasolini´, amb el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, a l´esquerra

Un dels darrers plats forts del festival Temporada Alta, que culmina aquest cap de setmana, és l´espectacle d´Àlex Rigola ´Who is me. Pasolini –Poeta de las cenizas-´. En aquest muntatge el director s´endinsa en la vida i obra de l´escriptor i realitzador italià a partir del seu ´Poeta de las cenizas´, un descarnat poema autobiogràfic. Per "transmetre" la intimitat del text, Rigola ha optat per un muntatge "de cambra" que es representa dins d´una caixa-contenidor de fusta (de Max Glaenzel) amb capacitat per 30 espectadors. A dins els esperarà Gonzalo Cunill, l´únic actor de l´espectacle i veu de Pasolini. L´espectacle es veurà en sis passis els dies 2, 3 i 4 de desembre en aquest singular espai recollit que s´instal·larà al Teatre Municipal de Girona.

L´actual director dels Teatros del Canal Àlex Rigola dirigeix aquest cap de setmana un dels darrers espectacles d´aquesta edició del festival Temporada Alta en forma d´homenatge a Pier Paolo Pasolini, "segurament el primer punk de la història". L´espectacle és el dissetè que Rigola presenta al festival en 25 anys d´història, ha recordat avui el seu director, Salvador Sunyer.

El director adapta el poema de l´escriptor i cineasta ´Poeta de las cenizas´, que va descobrir en una llibreria veneciana en un viatge recent, amb l´ajuda de Carlota Subirós en la dramatúrgia. Una obra "descarnada" en que Pasolini fa una particular autobiografia on emergeixen les seves idees i vivències com a "escriptor, artista i persona". Un poema, a més, que l´autor va deixar inacabat poc abans del seu assassinat.

Aquesta és una obra "que enganxa", ha valorat Rigola, però que al seu parer necessitava d´un entorn de "proximitat" i íntim, per ser transmesa. És per això que, amb l´ajuda de l´escenògraf Max Glaenzel, el director ha ideat un espai escènic en forma de caixa de fusta on hi caben només 30 espectadors. Aquesta caixa-contenidor (la funció original del qual és el transport d´obres d´art) estarà instal·lada en un espai del Teatre Municipal de Girona, i acollirà les sis funcions de l´espectacle.

L´actor Gonzalo Cunill és l´encarregat de dir Pasolini. Sense estar caracteritzat per assemblar-se a l´autor, però gràcies a la paraula i la interpretació, els espectadors hi acabaran veient el cineasta italià, ha avançat Rigola. "Està escrit en un vers molt lliure, i la nostra feina ha estat intentar transmetre aquests pensaments d´una forma molt directa al públic", ha indicat el director.

Per Rigola, Pasolini reflecteix al llibre el seu pensament "plenament exportable al que estem vivint avui com a societat", i dóna compte de la seva evolució com a persona, artista i poeta, totes tres vessants indissociables del seu pensament polític d´esquerres. Els tres àmbits són "afluents" que s´entrecreuen en aquesta obra. "De tots tres, el que m´interessa més és la persona", ha destacat Rigola, abans de considerar que en Pasolini la dimensió personal supera les pròpies aportacions cinematogràfiques i literàries.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Dominació castellana: «El català d'avui té por d'ésser ell mateix»

Fragments del segon volum de 'Notes disperses' de Josep Pla

Pla atribueix el sentiment d´inferioritat català a la submissió a la cultura espanyola

Pla atribueix el sentiment d´inferioritat català a la submissió a la cultura espanyola

L'escriptor de Palafrugell arriba a qualificar Espanya d'«embassament de merda d'unes proporcions...

Mor Malcolm Young, fundador d´AC/DC

Mor Malcolm Young, fundador d´AC/DC

El llegendari guitarrista escocès Malcolm Young, cofundador i «força...

Una veu plena de llibertat

a anys, Concha Buika es va fer coneguda per cantar les penes que evoca la copla, per prestar una...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema