Figueres és conscient que té un diamant en brut que ha de polir perquè brilli. El museu que té més ben representat l'Empordà a les seves col·leccions de pintura, el Museu de l´Empordà, no arriba als 50.000 visitants anuals quan el Museu Dalí, a escassament cinc minuts a peu del primer, supera el cada any el milió de visitants.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, assegura que l´equip de govern treballa per «incrementar el nombre de visitants» sense perdre de vista la missió que es va encomanar al Museu de l´Empordà, de titularitat municipal, quan

es va fundar l´any 1946: difondre els artistes empordanesos.

Amb obres de Ramon Reig, Josep Bonaterra, Marià Llavanera, Àngels Santos Torroella, Àngel Planells, Joan Massanet, Evarist Vallès o, entre altres, Joan Sibecas, el Museu de l´Empordà conserva el principal fons representatiu del magma creatiu que va donar fruit a la figura universal de Dalí.

L'equipament acaba de veure com el Butlletí Oficial de la Província de Girona ha publicat les bases per seleccionar un nou director, després de dos anys amb el càrrec vacant.

Per Alfons Martínez no és cap despropòsit vincular el Museu de l´Empordà a Salvador Dalí, el més universal dels artistes locals figuerencs, i es proposa fer-ho convertint la casa natal del geni surrealista en una pota de l´equipament.

Precisament, el nou director, que segons Martínez podrà ser nomenat en un termini de dos o tres mesos, tindrà com a primer encàrrec la presentació d´un projecte de renovació integral del museu que haurà d´incloure la gestió de la casa natal de Dalí, que també és de titularitat municipal. «La casa natal de Dalí serà un equipament nou amb un relat museogràfic sobre Dalí i, sobretot, sobre la seva família», precisa el regidor.

La tercera peça serà l´antic Escorxador, batejat com la Casa Empordà, una sala diàfana per exposar obres de gran format, situada al carrer Monturiol, a tocar de la Rambla, on el museu té l´accés principal, en un edifici que no pot ser més cèntric.

Martínez és de l´opinió que el centre «té potencial per crèixer» i espera que la nova direcció sàpiga jugar amb la casa de Dalí i la Casa Empordà per «multiplicar la xifra de visitants».

Després de veure com l'Estat espanyol eliminava 500.000 euros destinats a la casa de Dalí, l´equip de govern està a l´espera d´una ajuda FEDER demanada a Europa que encara no té data.

«Volem tenir la feina molt avançada», diu el regidor, que ha carregat a les arques municipals la factura de la renovació del sistema de seguretat.

La idea és que si ciutats com Florència tenen molts diamants que brillen com la Galeria Uffizi, la Galeria de l'Acadèmia o Santa Maria Novella, Figueres també pot sumar nous fars que aprofitin l´estirada del Museu Dalí.