Les universitats públiques catalanes ofereixen en llengua catalana menys del 60% de les classes, segons es destaca al IX Informe sobre la situació de la llengua promogut per la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural. En concret, l´informe indica que l´ús del català ha baixat prop d´un 5 per cent en aquest domini acadèmic i se situa en el 56,8% de les classes.

Els responsables de l'estudi indiquen que aquesta dinàmica negativa la causen, en part, els criteris economicistes i d'internacionalització que s´han imposat en la gestió de la universitat, «que no aconsegueixen compatibilitzar» la presència destacada de la llengua catalana i la voluntat de relacionar-la amb un entorn global del coneixement.

Segons la Xarxa Cruscat de l´Institut d´Estudis Catalans (IEC), autora de l´estudi, el curs 2014-2015, amb 126 famílies i 196 alumnes, la xifra de peticions d´ense­nyament en castellà es va reduir un 60%. A hores d´ara, indiquen, únicament hi ha cinc sentències en ferm que obliguen els centres educatius implicats a fer un mínim del 25% de les classes en castellà en els grups dels fills de les famílies demandants.

A Catalunya, el consum de la premsa escrita en català ha baixat lleugerament (32,5% el 2014 i 31,7% el 2015) en un marc de pèrdua general de la premsa escrita.