L'escriptor Eduardo Mendoza va ser guardonat ahir amb el Premi Cervantes 2016 per haver inaugurat el 1975 una «nova etapa en la narrativa espanyol» tornant al lector «el gaudi pel relat» amb una llengua literària «plena de subtileses i ironia».

Segons el jurat, Mendoza (Barcelona, 1943) va obrir una nova etapa narrativa amb la publicació el 1975 de La verdad sobre el caso Savolta, una novel·la amb la qual va retornar també als lectors «l'interès per la història que s'explica», i que ha mantingut al llarg de la seva carrera.

«En l'estela de la millor tradició cervantina, posseeix una llengua literària plena de subtileses i ironia, cosa que el gran públic i la crítica sempre van saber reconèixer, a més de la seva extraordinària projecció internacional».

Creat el 1975 pel Ministeri de Cultura, aquest premi està considerat el més important dels que es concedeixen als països de parla hispana i reconeix la trajectòria d'un escriptor que amb el conjunt de la seva obra hagi contribuït a enriquir el llegat literari hispà.

Després de la decisió del jurat, el ministre de Cultura va trucar a Eduardo Mendoza per comunicar-li la notícia i aquest, que es troba de viatge a l'estranger, va agrair la decisió del jurat. Mendoza ha rebut nombrosos guardons al llarg de la seva carrera, com el de la Crítica o el Premi al Millor Llibre Estranger de França.