La controvertida escena de la mantega de "L'últim tango a París" segueix sembrant la polèmica més de quatre dècades després de la seva estrena. Un vídeo de fa tres anys, en què el cineasta Bernardo Bertolucci detalla com, amb la complicitat de Marlon Brando, va ocultar a l'actriu Maria Schneider els detalls de l'escena, en la qual l'intèrpret nord-americà, que llavors tenia 48 anys, fa servir mantega per a lubricar l'anus de l'actriu, de 19 anys en l'època, abans de sodomitzar-la. Una omissió, la de no explicar a Schneider l'ús de la mantega, que Bertolucci va assumir amb l'objectiu confés d'"humiliar" l'actriu per aconseguir una reacció més real.

La publicació del vídeo, que recull les declaracions de Bertolucci durant una xerrada a la Cinemateca francesa, va aixecar una gran polseguera a Hollywood, on diverses estrelles han repudiat al cineasta italià. El mateix que el 1988, després de guanyar nou premis "Oscar" amb "L'últim emperador", va afirmar: "Si Nova York és la gran poma, Hollywood és el gran mugró".

Entre les estrelles que han repudiat a Bertolucci en les últimes hores figuren noms com Jessica Chastain, que va usar el seu compte de Twitter per carregar contra el cineasta i el seu conegut film: "A tota la gent que adora aquesta pel·lícula: esteu veient a una noia de 19 anys sent violada per un home de 48. el director va planejar l'atac. Em posa malalta", va escriure.

Chris Evans afirma que mai tornaria a veure el film, ni a les figures de Bertolucci o Brando, com abans. "Sobrepassa el fastigós, sento ràbia", afegeix l'actor. Per la seva banda, Evan Rachel Wood, que dies enrere va revelar que havia patit abusos sexuals en dues ocasions, no dubta a qualificar a Brando i als Bertolucci com "uns malalts".

Amb mig Hollywood alçat en armes contra ell, Bertolucci va emetre ahir un comunicat en què afirma que Maria Schneider sí que estava informada de la violència que s'anava a cometre sobre ella, doncs estava en el guió, i que l'únic detall que se li va ocultar va ser el "ús impropi" de la mantega.