La històrica i prestigiosa biblioteca de Montserrat, que alberga 400 incunables i una de les col·leccions més importants de papirs, ha estat ampliada perquè pugui acollir fins a 500.000 volums, 100.000 més dels que guarda actualment, la qual cosa cobreix les seves necessitats per als pròxims 50 anys.

Al mateix temps, gràcies a un acord signat amb la Diputació de Barcelona, que aporta 800.000 euros en dos anys, també s'ha restaurat el campanar gòtic del monestir benedictí, que necessitava una actuació urgent per consolidar la seva estructura.

Segons han informat fonts de la congregació benedictina de Montserrat, l'ampliació i reforma de la Biblioteca del Monestir calia perquè, entre llibres i publicacions, adquisicions i donacions i intercanvis amb editorials havien provocat que s'hagués quedat petita «i ara podrà cobrir les necessitats dels pròxims cinquanta anys». L'ampliació de la biblioteca s'ha dut a terme gràcies al conveni del 2015 entre la Diputació de Barcelona i l'Abadia de Montserrat.