Dilluns arriba la commemoració del 25è aniversari de la UdG sense que s'hagi resolt encara, cinc anys després, el judici contra 12 membres de la comunitat universitària pels fets del 20è aniversari de la UdG.

L'advocat defensor dels encausats, el diputat de la CUP Benet Salellas, ha confirmat al Diari de Girona que el fiscal ha demanat que s'obri judici contra els dotze encausats, que ara estan a l'espera de la decisió del jutge instructor.

«Tenim coll avall que hi haurà judici els propers mesos pels fets de la visita d'Artur Mas», ha dit Salellas, conscient que en la major part dels casos, si el fiscal desestima l'arxivament de la causa i demana judici, el jutge el convoca.

Salellas ha lamentat que els 12 encausats -10 estudiants i 2 treballadors de la UdG- continuïn encara pendents de judici quan alguns d'ells ja ni tan sols són estudiants de la UdG, i Artur Mas ja no és president de la Generalitat.

Denunciats pel Departament d'Interior de la Generalitat per desordres públics i, en algun cas, també per delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat, els afectats podrien afrontar penes de 6 mesos a 5 anys de presó.

El 16 de desembre de 2011, en plena commemoració del 20è aniversari de la universitat, una dura protesta a l'Aula Magna contra la presència d'Artur Mas a l'acte va acabar amb la violació del campus universitari per part dels Mossos d'Esquadra, que van carregar contra la gent al claustre de Lletres i van deixar diversos ferits i contusionats.

Una cinquantena d'estudiants van participar a la protesta contra la presència de Mas, a qui consideraven el president de les retallades pressupostàries que aleshores estaven laminant la Universitat.

Dies després, el Departament d'Interior va denunciar dotze persones que, cinc anys més tard, viuen amb la incertesa que la seva vida pot patir un tomb radical en funció d'una sentència judicial.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, s'ha manifestat en més d'una ocasió partidari de l'absolució dels encausats. Amb motiu del quart aniversari dels fets, Bonet va participar en un acte públic en què va fer costat als estudiants que van actuar, va dir, moguts per la «defensa de la universitat pública» i va consiederar que ho van fer en favor de la llibertat d'expressió.

Segons Salellas, fets com aquest del rector Bonet donaven arguments a la fiscalia per arxivar «un expedient que ha estat dos anys als prestatges» per «incapacitat de la fiscalia».

Dos mossos també a judici

Però no només els membres de la comunitat universitària van ser denunciats, sinó que aquests també van presentar denúncia contra dos agents dels Mossos d'Esquadra, que asseguren que van poder identificar com a autors de maltractaments contra els detinguts.

Els Mossos van practicar les detencions el mateix 16 de desembre del 2011, immediatament després dels fets, o bé posteriorment, després d'estudiar les imatges enregistrades a la protesta.

En aquest cas, la fiscalia no ha demanat que s'obri judici contra els Mossos. Salellas ha dit que si la fiscalia ha resolt demanar judici contra els universitaris, nosaltres també hem resolt demanar judici contra els dos mossos.