Els barracons són una mena d'ortopèdia o solució provisional molt pràctica inevitable en les grans institucions en creixement. El món oficial acostuma a anomenar-los «mòduls», fent gala d'un llenguatge políticament correcte, i a més assegura que compleixen la normativa i ofereixen totes les comoditats, però quan pot comunicar la seva eliminació definitiva ho fa amb una gran satisfacció. I és que aquestes construccions efímeres no deixen d'oferir una imatge de provisionalitat, si no de precarietat.

La commemoració del 25è aniversari de la UdG arriba de bracet de la bona notícia no de l'eliminació definitiva dels barracons, que encara es calcula que estaran en funcionament uns sis o set anys més al campu de Montilivi, però sí del tancament d'un projecte que permetrà erradicar per sempre la seva presència.

Ricard Rigall, vicerector d'Economia i Infraestructures, ha pogut donar la notícia de la creació d'una comissió ad hoc per executar un pla que permetrà substituir els «mòduls prefabricats» del Campus de Montilivi, instal·lats ara fa més de vint anys, per un edifici de serveis de nova planta que es construirà en una zona annexa del mateix campus, segons un projecte que s'anirà definint a mesura que es detectin noves necessitats, i es finançarà a partir dels romanents o diners excedents del pressupost de cada any de la UdG.

Els barracons de Montilivi han acollit, entre d'altres, els estudis de Ciències Econòmiques i Empresarials, Medicina o Publicitat i Relacions Públiques, la Biblioteca i serveis diversos de la UdG. Tot i que no estan ocupats al 100%, actualment hi ha espais adequats com a menjador i gimnàs per a tota la comunitat universitària. Encara hi ha també les oficines d'alguns serveis, les seus del Consell d'Estudiants i diverses associacions d'estudiants, serveis de reprografia i entitats bancàries.

Els barracons de Fontajau van propiciar l'any 1994 un dels moviments estudiantils més originals de la UdG, l'anomenada «Campanya del totxo», amb imaginatives accions de protesta, com l'inici de la construcció simbòlica de nou edifici de Dret posant 240 rajols al pati de Fontajau, on fa anys va cessar l'activitat universitària.