L'ajuntament de Girona ha rebut el fons documental de la família Burguès, en total uns 5.000 escrits en llatí, català i castellà generats entre el segle XVI i la primera meitat del XX.

Els Burguès van ser una destacada família de la petita noblesa gironina, d'origen pagès, que es van ennoblir i es van convertir en ciutadans de Barcelona i de Girona.

Al segle XVII, el domicili es va establir a l'immoble que encara conserva el nom familiar a Girona i les propietats s'estenien des de la comarca del Gironès fins a la d'Osona.

El fons consta aproximadament d'uns 5.000 documents i, entre els de caràcter personal, en destaca la correspondència i alguns receptaris i cançoners.

També són importants els capítols matrimonials i els plets que va generar la transmissió de propietats, mentre que, en l'àmbit econòmic, el més voluminós, inclou des de la correspondència amb el majordom fins a llibres de comptes.

Pel que fa a la documentació aliena al patrimoni, hi han vendes de butlles, però també títols i privilegis de la família Sambola, amb la qual van establir llaços, durant la Guerra de la Independència.

La documentació del fons procedeix majoritàriament de l'explotació del Mas Coromines de Sant Martí Sescorts i permet conèixer el funcionament d'una explotació agrícola durant gairebé tres segles.

El vicealcalde de l'ajuntament de Girona, Eduard Berloso, ha destacat que aquesta donació trasllada "una manera de veure i de viure el món".