La gironina Maria Cabrera, veu emergent de la lírica, va fer un pas més ahir cap a la seva consolidació en guanyar el 58è premi Carles Riba amb el poemari La ciutat cansada, el relat poètic d´un esgotament.

Maria Cabrera (Girona, 1983), professora de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Oberta de Catalunya, va recollir el guardó en la gala de la Nit de Santa Llúcia, que es va celebrar a l´Hospitalet de Llobregat.

Cabrera rebrà els 3.000 euros del premi per una obra que tracta sobre l´amor, les emocions i els pensaments recurrents, un «plany pel sentiment que es vincla, esgotat per l´excés».

L´autora, cantada per Judit Neddermann i Sílvia Pérez Cruz, entre altres, va guanyar el 2004 el premi Amadeu Oller per a joves poetes inèdits amb Jonàs.

Organitzada per Òmnium Cultural, la gala literària va concedir molts altres premis, entre ells el 57è Sant Jordi de novel·la, que va ser per al barceloní David Cirici per El guanyador.

Dotat amb 60.000 euros, el Sant Jordi ha premiat una història sobre l´experiència vital de l´Ernest, un publicitari d´èxit i entusiasta dels plaers de la vida que navega amb el seu veler per la Mediterrània en companyia del seu fill Marc, de set anys, de la seva nova parella, la Sophie, i de Max, el fill de la Sophie. Es gira mal temps i perden en Marc, que serà rescatat per una llanxa de refugiats abarrotada de famílies de Síria i l´Afganistan.

El 19è premi Mercè Rodoreda de contes i narracions (6.000 euros) va ser per a Vida familiar, obra de la barcelonina Jenn Díaz, «una veu literària excepcional que explora les escletxes de la quotidianitat».

El 54è premi Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies (7.000 euros) el va recollir el tarragoní Oriol Canosa per L´illa de la Paidonèsia, l´aventura d´un nen que navega en vaixell amb els pares però s´avorreix. Els pares, lluny de divertir-se, tot el dia discuteixen i el noi agafa prestat o bot de salvament i va cap a una illa petitona que acabarà omplint-se de nens i nenes.

El barceloní Martín Piñol va rebre el 43è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (9.000 euros) per Sentinels, sobre un exitòs presentador de televisió que decideix abandonar el seu programa del cor per convertir-se en un heroi justicier, amb el suport de l´audiència.

El 7è premi Òmnium de Comunicació se´l va endur la revista musical Enderrock «la tasca editorial de dinamització del sector musical en llengua catalana, l´impuls dels premis Enderrock i el concurs Sona 9».

Òmnium va atorgar el 30è premi internacional J.B. Cendrós a la traductora nordamericana Mary Ann Newman pels ponts establerts entre Barcelona i Nova York des dels anys 80 i per la seva tasca en pro de la difusió de la literatura catalana arreu del món amb les traduccions a l´anglès. Newman ha traduït obres de Quim Monzó, Xavier Rubert de Ventós, Josep Carner i Josep Maria de Sagarra.

Finalment, el 3r premi Frederic Roda de Teatre va ser declarat desert pel jurat.

L´Hospitalet de Llobregat va acollir ahir la 66ena edició de la Nit de Santa Llúcia, la vetllada de les lletres catalanes, al Pavelló poliesportiu El Gornal. Òmnium Cultural considera que L´Hospitalet s´ha convertit en referent de cohesió social i de convivència a Catalunya. «S´ha de veure amb normalitat que la segona ciutat del país aculli la Nit de Santa Llúcia», va destacar el president de l´entitat, Jordi Cuixart.