La sala d'exposicions de la Casa Masó de Girona presenta la primera exposició temporal dedicada de forma exclusiva a la llarga i prolífica relació de Rafael Masó amb els dissenys tèxtils. S'exposen prop d'un centenar d'obres, la majoria de les quals són inèdites, de forma que Masó apareix com un cas excepcional -durant el Modernisme i el Noucentisme- de dedicació constant al disseny d'objectes de la llar i, sobretot, interès pels teixits i les labors casolanes. De l'amor és lo jardí: Masó i els teixits, va ser inaugurada el passat 17 de desembre per l'alcaldessa de Girona i presidenta de la Fundació Rafael Masó, Marta Madrenas, i es podrà visitar fins al pròxim 15 d'abril de 2017.

L'exposició ha estat comissariada per l'historiador de l'art Josep Casamartina i Parassols, un dels màxims especialistes en l'art i l'arquitectura del Modernisme i el Noucentisme. La recerca realitzada per Casamartina reafirma l'enorme interès que Masó va tenir per introduir a Catalunya els conceptes moderns de decoració que li arribaven del centre d'Europa, sobretot d'Alemanya i Àustria. Tal com ha afirmat Casamartina, per a Masó una gran obra també podia ser un tapet o un coixinet d'agulles. En aquest sentit, l'exposició demostra com els seus dissenys per a brodats i altres teixits eren una continuació de la seva obra arquitectònica, tant en la vida privada com en l'esfera pública.

Per aquest motiu, la mostra es divideix en dues parts: intimitat i identitat. La primera part permet descobrir els brodats i altres labors que Masó va dissenyar per a la seva família i per a la intimitat de la llar, on va demostrar que la seva obra no s'acabava en la concepció i el disseny dels edificis, sinó que arribava a tots els racons de la casa. Es poden veure nombrosos brodats de jocs de taula, roba de vestir, jocs de llit i coixins al costat dels dissenys originals de l'arquitecte.

De l'altra, l'exposició també presenta Masó com a artista al servei de la seva ciutat i del seu país, amb el disseny senyeres i banderes per a tot tipus d'organitzacions civils i religioses. Masó és l'arquitecte català que va dibuixar i dur a terme més senyeres i penons de l'època del Modernisme i el Noucentisme. En va projectar dotze, com a mínim, i se'n van arribar a realitzar més de la meitat. En tots els casos va demostrar un gran interès i domini dels teixits i les textures, a part d'una impecable composició, sovint innovadora.

El Tapís de la Confraria de Sant Jordi (1907) és la seva obra més ambiciosa i rellevant en aquest àmbit, i una de les més importants del panorama català en el camp de la vexil·lologia.

Altres obres destacades són la Senyera de l'Orfeó Catalunya de Cassà de la Selva (1904) i la Bandera de la Congregació Mariana del Seminari de Girona (1904), que es poden veure a l'exposició. També va treballar en l'àmbit sumptuari, en el qual sobresurten dues obres importants que, malauradament, es van perdre durant la Guerra Civil, les casulles de mossèn Roquet i de mossèn Aragó, de les quals només s'han conservat fotografies.

Aquesta exposició és la primera oportunitat per poder veure els vint dibuixos originals de Masó que van ser donats recentment a la Fundació Rafael Masó per l'arquitecte Joan Tarrús, fins ara inèdits. Aquests projectes i esbossos estan tots relacionats amb dissenys de brodats i altres teixits que Masó va fer al llarg de la seva carrera, tant per a objectes de la llar (coixins, inicials per a brodar, camisoles i altres peces de roba per a la seva família) com per als encàrrecs de les diverses senyeres i banderes que va fer sobretot entre 1903 i 1907. L'exposició també permet presentar per primera vegada un gran nombre de brodats de la col·lecció de la pròpia Fundació Rafael Masó, procedents de la Casa Masó; i dibuixos i projectes del Fons Masó del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, així com importants aportacions pertanyents a la família Masó i al Bisbat de Girona.

Activitats paral·leles

Coincidint amb l'exposició, la Fundació Rafael Masó ha programat una sèrie d'activitats per a tots els públics. En primer lloc, durant les vacances de Nadal (28 i 29 de desembre) es faran dos tallers infantils perquè nens i nenes puguin conèixer i experimentar amb les tècniques de brodar presents a l'exposició. També s'oferiran tres visites guiades (14 de gener, 11 de febrer i 8 d'abril), i una conferència amb el títol Viure en femení a la Casa Masó (3 de març), en la que la historiadora Rosa M. Gil repassarà la trajectòria de diferents dones que han viscut a la casa, algunes de les quals són les que sovint feien els brodats dibuixats per l'arquitecte.