El doll creatiu de John Berger va escampar també fruits a Girona, on l'escriptor britànic mort aquest dilluns va mantenir col·laboracions amb la companyia de dansa Mal Pelo, de Maria Muñoz i Pep Ramis.

Escriptor, assagista i crític d'art, considerat un dels més influents de la seva generació, Berger va guanyar el prestigiós premi Booker Prize l'any 1972 amb l'obra G, i va escriure Maneres de mirar, un text de referència bàsic per a la història de l'art.

En català hi ha diferents assajos de John Berger publicats a Edicions de 1984, entre ells D'A a X, punt de partida d'He visto caballos, l'espectacle que Mal Pelo va estrenar al festival Temporada Alta el 2008 per fer després estada al Lliure de Barcelona.

Els coreògrafs María Muñoz i Pep Ramis havien treballat ja anteriorment amb l'escriptor anglès, que va visitar el centre de creació L'Animal a l'Esquena que Mal Pelo té a Celrà per produir l'obra Testimoni de llops, que es va veure a la Sala Tallers de Barcelona.

Fruit d'aquestes col·laboracions són els CD Swimming horses i He visto caballos, que es poden consultar a biblioteques com la Carles Rahola de Girona.

L'amistat de Berger amb Muñoz i Ramis remunta al 2002 amb un altre muntatge, Atrás los ojos, un solo de dansa que Maria Muñoz va dissenyar a partir dels llibres del britànic Mirar i Páginas de herida.

Berger va participar el maig de 2008 en una presentació a la Llibreteria de Girona.