La portalada del Monestir de Ripoll torna a lluir després dels treballs de restauració que han servit per netejar la resina que s'hi va posar el 1964, a més de la pols que s'hi havia acumulat.

Els operaris van retirar ahir la bastida de set metres d'alçada que ha tapat la façana durant cinc mesos.

La directora del Centre de Restauració de Béns i Mobles de Catalunya (CRBMC), Àngels Solé, va dir que es tracta d'una obra «cabdal» per a Catalunya i el seu patrimoni històric.

Solé confia que la restauració de la portalada serveixi per impulsar encara més la candidatura per ser reconeguda Patrimoni Mundial per la Unesco.

Un dels tècnics que hi ha treballat, Pere Rovira, destaca que han trobat restes de policromia original que els permetrà entendre molt millor com es va fer la portalada. «Ara les analitzarem, però segur que ens ajuda a entendre molt millor com es va construir l'obra», va explicar Rovira, que va destacar que a partir d'ara la portalada es veurà «molt diferent», tant pel que fa al color de la pedra, que és «molt més viu», com pel relleu de l'obra.

Per la seva banda, Àngels Solé va remarcar la complexitat dels treballs: «Hem estat molt fins per poder cuidar fins l'últim detall», va defensar. Aquesta ha estat, en bona part, la raó per la qual el projecte s'ha allargat més de mig mes.

Un dels objectius que persegueix aquesta restauració és potenciar encara més la cursa perquè la portalada sigui reconeguda com a Patrimoni Mundial per la Unesco.

Solé va dir que «cal seguir lluitant i persistint perquè així sigui» i va posar en valor el fet que es tracta d'una obra que ha estat a la intempèrie durant molts anys, i que es manté en molt bon estat.

«Això és gairebé un miracle», va reblar. La candidatura per aspirar a ser Patrimoni Mundial de la Unesco és ara al Ministeri de Cultura que és l'encarregat de proposar un candidat que després lluitarà per ser reconegut. «Esperem que aquesta intervenció serveixi perquè tiri endavant», va concloure Solé.