Una biografia aprofundeix en el Cugat més gironí, glamur de Hollywood a part

La col·lecció «Girona Biografies» publica el llibre «Xavier Cugat i Mingall», de Joan Gay, Joaquim Rabaseda i Anna Costal · L'estiu de 1922, el músic va oferir una gira de quatre concerts al Baix Empordà, i va exhaurir totes les entrades a la Bisbal

18.01.2017 | 12:32
Xavier Cugat

L´estiu de 1922, Xavier Cugat va exhaurir les entrades d´un concert que va oferir al cinema Olympia de la Bisbal d´Empordà. Aleshores, el joveníssim músic gironí ja s´havia començat a llaurar el camí a Cuba i a Amèrica que el convertiria en una celebritat de Hollywood gràcies a l´èxit de la seva orquestra, a les seves intervencions en televisió, i als papers que tindria a taquilleres pel·lícules de l´època daurada del cinema en blanc i negre.

Detalls d´aquell concert a la Bisbal, així com de la petita gira de quatre concerts que aquell estiu de 1922 el músic va oferir al Baix Empordà, s´expliquen al llibre Xavier Cugat i Mingall, que aprofundeix precisament en les experiències més gironines de Xavier Cugat (Girona, 1900-Barcelona, 1990), i deixa en un segon pla la vida fascinant de l´home de les sogres i les esposes, els chihuahues i les caricatures, la relació amb la màfia i els Rolls Royce.

Joan Gay i Puigvert, Joaquim Rabaseda i Matas i Anna Costal i Fornells són els autors d´aquest nou volum de la Col·lecció Girona Biografies, que defineixen el seu protagonista com l´home que va saber triomfar al capdavant d´orquestres formades per intèrprets cubans, mexicans i porto-riquenys, i que va saber forjar una estètica que «reconvertia els ritmes llatins en un producte tropical i exòtic molt ben acollit pels públics nord-americans».

Cugat va triomfar al Hollywood dels anys quaranta i cinquanta, i va aparèixer en una vintena de pel·lícules dirigint la seva orquestra. De gran, va retornar a la seva Girona natal, més aviat escurat de butxaques.

Però va viure intensament i va tractar amb les grans celebritats del cinema. Se li van dedicar dues estrelles del Passeig de la Fama, una pels enregistraments discogràfics i l´altra per les intervencions a televisió.

Fins ara, l´aspecte més glamurós de Cugat s´havia donat a conèixer a través de les narracions del mateix protagonista, dues autobiografies i un munt d´entrevistes i aparicions públiques que li van permetre construir-se un personatge a mida.

El llibre de Gay, Rabaseda i Costal aporta una anàlisi crítica i contrasta el discurs de Cugat amb la documentació històrica. A més, dona prevalença a la condició de gironí i de músic del mite, i es presenten alguns aspectes inèdits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

La Schubertíada: 25 anys descobrint les obres del pianista Franz Schubert

El festival va inaugurar ahir a Vilabertran una edició que s'allargarà fins al diumenge 3 de...

´Estiu 1993´ preseleccionada per anar als Oscar

´Estiu 1993´ preseleccionada per anar als Oscar

La pel·lícula rodada a la Garrotxa competirà amb 'Abracadabra' i '1898. Los últimos de Filipinas'...

El Festival d´Empúries tanca la seva quarta edició amb un 87% d´ocupació

El Festival d´Empúries tanca la seva quarta edició amb un 87% d´ocupació

Prop de 5.000 persones han passat pel Fòrum Romà en les tres nits de concerts que s'hi han...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema