El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presidir ahir l'acte de cloenda de l'Any Caterina Albert/Víctor Català, que culmina dotze mesos d'activitats organitzades per homenatjar la figura de l'escriptora escalenca coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort.

L'acte institucional va comptar amb els parlaments de Puigdemont, de la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, del conseller de Cultura, Santi Vila, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, el net de Català, Lluís Albert, i la professora Irene Muñoz.

A més, Terratrèmol Produccions va representar alguns esquetxos del seu espectacle Víctor Català, la senyoreta de l'Escala, i es va projectar un fragment del documental de ficció La Víctor, de Minoria Absoluta.

Aquest divendres, coincidint amb el dia de la mort de l'autora ara fa exactament 51 anys, el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat va acollir la cloenda de l'Any Víctor Català.

Un dels moments especials de la commemoració va arribar amb la representació de Terratrèmol Produccions. La companyia va oferir alguns esquetxos de Víctor Català, la senyoreta de l'Escala, muntatge centrat en la discriminació de gènere que tant va condicionar la vida de l'escriptora, fins al punt d'adoptar un pseudònim masculí (Víctor Català) per poder desenvolupar la seva obra literària.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va descriure Caterina Albert com una escriptora «impressionant, imprescindible i determinant». Una dona decidida i coratjosa, imprescindible perquè forma part de la literatura catalana que ha transcendit, i determinant perquè va «deconstruir el ruralisme idealitzant que ens va llegar la renaixença, i a més innovant».

També va dir que l'autora ens remet a un temps en què ser dona s'havia d'exercir «gairebé en la clandestinitat» i que avui és «gairebé obligat» pensar-hi perquè si avui gaudim d'aquests drets es deu a qui va lluitar amb exemple per tenir-ho.

Els parlaments van coincidir a subratllar la precocitat de l'escriptora, així com el seu desafiament a la moral establerta a través d'aquesta «màscara» literària masculina.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, va assenyalar que l'obra de Caterina Albert representa un «moment fundacional» d'un nou gènere literari, el drama rural.

El seu talent es va desenvolupar «sota el signe de l'escàndol», va afirmar Borràs, per a qui l'escriptora té passatges d'una modernitat i duresa que bé li escau la consideració de la «Quentin Tarantino de les lletres catalanes».

El conseller de Cultura, Santi Vila, va afegir una valoració sobre el caràcter «pioner» de la seva figura d'una dona «fidel a ella mateixa». Vila també va parlar del patriotisme de Català, un sentiment «que passava per l'Escala però amb vocació universal».

L'alcalde, Víctor Puga, va destacar al seu torn la lluita de Caterina Albert «contra el món patriarcal» i va posar en valor que «li va tocar viure sempre a la contra de la seva època».

La professora de la Universitat de Perpinyà Irene Muñoz, que està enllestint la seva tesi sobre Caterina Albert, va glossar la figura de l'escriptora, i finalment va intervenir el net i fillol de l'autora, Lluís Albert, de 93 anys d'edat.

En el marc de l'Any Caterina Albert/Víctor Català s'han celebrat a Catalunya desenes d'actes i conferències sobre l'escriptora, s'han organitzat lectures, rutes literàries i exposicions, també un simposi literari a l'Institut d'Estudis Catalans, entre altres iniciatives.