Un 75% dels professors associats de les universitats públiques catalanes del curs 2013-14 van ser contractats sense passar cap concurs, segons la Sindicatura de Comptes de Catalunya, que retreu que les universitats contracten professors associats sense acreditar la seva activitat professional.

L'informe ha fet un estudi sobre el professorat associat de les universitats públiques de Catalunya en el curs 2013-2014, quan la UdG.

La feina de fiscalització ha inclòs l'anàlisi del nombre, categories, retribucions, dedicació i compliment de la normativa aplicable al professorat associat.

Els centres fiscalitzats per la Sindicatura de Comptes són la Universitat de Barcelona, l'Autònoma de Barcelona, la Politècnica de Catalunya, la Pompeu Fabra, la UdG, la Universitat de Lleida i la Rovira i Virgili de Tarragona.

La modalitat de professorat associat, que desenvolupa tasques docents a temps parcial i és contractat entre especialistes de reconeguda competència que són professionals fora de l'àmbit acadèmic universitari, és una de les previstes a la Llei Orgànica d'Universitats (LOU) i a la Llei d'Universitats de Catalunya (LUC).

En el curs 2013-201, les set universitats públiques presencials de Catalunya van tenir un total de 7.698 professors associats amb els quals es van formalitzar 8.474 contractes (el 48,8% ho van ser per a tot el curs acadèmic), amb un cost total de 35,79 milions d'euros, que representa un cost mitjà per hora de docència contractada de 46,74 euros.

La Sindicatura de Comptes ha trobat algunes irregularitats en la contractació de professors aquell curs, com que «hi ha professors en l'expedient dels quals no consta que hagin exercit activitat professional fora de l'àmbit acadèmic».

L'informe també ha trobat «l'existència de professors amb una activitat professional no relacionada amb la matèria impartida, i d'altres que tenen com activitat principal la de ser associat en una altra universitat».

Encara que la selecció del professorat associat s'ha de fer per concurs, l'informe denuncia que la primera contractació «es fa generalment de forma directa». Dels 133 professors de la mostra revisada a l'informe, el 75,2% havia estat contractat inicialment de forma directa i un 63,2% no havia passat cap concurs a 30 de juny del 2014.

La Sindicatura de Comptes també ha constatat que la contractació d'associats «sovint està lligada més a aspectes de disponibilitat pressupostària que a les necessitats docents.

El 30 de juny del 2016, la UdG va modificar el Reglament en el sentit que el professorat associat serà contractat.