El prestigiós xef amb tres Estrelles Michelin Joan Roca creu que "cuinar és una forma de dir t'estimo" i de transmetre emocions i afectes a aquells per als quals es prepara un plat, per la qual cosa ha animat a recuperar el costum de cuinar a casa i menjar en família.

El cuiner del Celler de Can Roca (Girona) ha fet aquestes declaracions en una entrevista amb EFE avui a Múrcia, on participa en l'esdeveniment solidari GastroTEA, per recaptar fons per a la investigació sobre l'autisme.

Roca ha posat de manifest la "paradoxa" que a pesar que hi ha més llibres i programes de cuina que mai i la gastronomia espanyola es troba en primera línia de l'avantguarda mundial, "a casa es cuina poc".

No obstant això, s'ha mostrat optimista al respecte i ha considerat que molta gent aprèn tècniques i receptes gairebé sense adonar-se, des de l'oci, i cada vegada cala més a la societat la idea que una bona alimentació és fonamental, tant des del punt de vista de la salut com de la nutrició.

"Cuinar és una forma de transmetre emocions i afecte a la gent a la qual estimes, una forma de dir t'estimo, una eina poderosa per transmetre afecte a aquells per als qui has cuinat", ha subratllat.

Per això, ha animat els ciutadans a "recuperar el costum de seure a la taula, de menjar i cuinar junts, perquè tot està més bo quan es participa en el procés de preparació", ha subratllat.

A més, ha insistit que la falta de temps "no pot ser una excusa" perquè "un sopar pot fer-se en només 15 minuts" només amb "sentit comú" i organitzat uns mínims coneixements i tècniques de cuina, a l'hora que ha insistit en la importància d'una correcta alimentació i nutrició per a la salut, per a la qual cosa el paper dels cuiners és fonamental a l'hora de difondre aquestes idees.

D'altra banda, el xef ha destacat l'important "patrimoni gastronòmic" d'Espanya, tant en els productes com en la tradició culinària, que segons la seva opinió són un factor clau per al rellevant paper que actualment ocupa l'alta cuina espanyola en el món.

En aquest aspecte, ha dit, té també gran rellevància "la bona relació" que hi ha entre els xef de prestigi del país, als quals ha definit de "generosos" a l'hora de compartir projectes, coneixements, tècniques i receptes, cosa que "fa gran la cuina espanyola".

"Els cuiners treballem des del compromís amb els ideals, som uns idealistes, uns romàntics, uns enamorats de l'ofici", ha afegit també en relació amb l'èxit de la gastronomia nacional.

Roca ha cuinat aquest matí al Teatre Circ de Múrcia en un showcooking en què ha parlat del funcionament d'un restaurant d'elit com el seu, en el qual l'"excel·lència" tant en els productes com en la seva elaboració és la clau, però també la feina de tota una família en la qual els valors permeten posar el talent al servei de la creació.

Aquest esdeveniment solidari, organitzat per l'associació Asteamur, que aquest any celebra la seva cinquena edició, comptarà també amb la participació dels cuiners Diego Gallegos, del restaurant Sollo (Fuengirola, Màlaga), i Pablo González Conejero, del restaurant La Cabanya de la Finca Buenavista (Múrcia), tots dos amb una Estrella Michelin.