La Schubertíada de Vilabertran recuperarà en l´edició del seu 25è aniversari un dels cims del Romanticisme musical: la integral dels quartets de corda de Beethoven. Després d´un segle sense interpretar-se a Catalunya, el Quartet Casals l´ha rescatat a petició del festival, on l´interpretarà en cinc concerts. La Schubertíada se celebrarà enguany el 17 d´agost al 3 de setembre, amb un programa de 17 concerts (entre els quals dos recitals de lied, dos de piano, un concert orquestral i un de coral). El baríton Matthias Goerne, la soprano Kate Royal i la mezzosoprano Sarah Connolly, el pianista Nicholas Angelich i el debut d´Ilker Arcayürek acompanyat de Wofram Rieger són alguns dels reclams d´aquesta edició commemorativa.

La integral dels quartets de corda de Beethoven a càrrec del Quartet Brossa serà el plat fort de la Schubertíada de Vilabertarn, coincidint amb el seu 25è aniversari. El president de l´Associació Franz Schubert, Jordi Roch, ha explicat aquest dimecres que va ser ell qui va proposar al quartet que interpretessin aquesta important obra romàntica. Al cap de quinze dies el conjunt acceptava l´encàrrec.

Tan Roch com el coordinador del festival, Víctor Medem, han subratllat que la seva interpretació és tot un "esdeveniment històric". I és que, segons han recordat, l´obra de Beethoven no s´escolta a Catalunya des de l´any 1916, quan la va interpretar el Quartet Renaixement d´Eduard Toldrà.

Al seu torn, el Quartet Casals considera l´ocasió una "oportunitat històrica" que, a més, coincideix també amb els seus 20 anys de carrera. La formació ha convingut que interpretar aquesta obra representa el "repte màxim" que es pot plantejar un quartet de corda. Després d´estrenar-la a la Schubertíada, el conjunt la interpretarà en d´altres capitals musicals del món.

Jordi Roch ha admès avui que "encara ha de posar el retrovisor" per poder fer balanç dels 25 anys d´història de la Schubertíada de Vilabertran. Mentrestant, l´organització sí que ha fet els deures i ha preparat un document que repassa tota la trajectòria i les grans fites del certamen. En aquest quart de segle el festival ha gaudit de 107 compositors en un total de 227 concerts, de la mà de 14 directors, 60 cantants, 67 pianistes, 57 solistes d´altres instruments i 39 conjunts diferents.

Amb tot, el que sí ha emfasitzat Roch és que la Schubertíada ha sabut anar "rejovenint-se" durant la seva història, i que està lluny de ser "una institució vella i vetusta". Al seu entendre, els "criteris i idees" s´han anat actualitzant i evolucionant en sintonia amb altres Schubertíades que se celebren arreu del món. Per això, ha afegit, aquest és un certamen "molt dinàmic i que està molt viu".

La 25a edició de la cita constarà de 17 concerts, cinc dels quals són els que protagonitzarà el Quartet Casals amb la integral de Beethoven. La resta, es divideix en cinc recitals de lied, dos de piano, dos de joves talents, un concert orquestral, un de coral i l´habitual concert familiar.

Entre els concerts més destacats hi ha els de les tres mestres del lied, Kate Royal, Sarah Coonnoly i Kate Royal, que actuaran separadament acompanyades pel pianista escocès Malcom Martineau; la violinista Muriel Cantoreggi al capdavant de la ´camerata´; el baríton Matthias Goerne (un clàssic de la Schubertíada); el debut a Vilabertran del mestre pianista Nicholas Angelich; el pianista espanyol Javier Perianes; o el debut d´Illker Arcayürek acompanyat de Wolfram Rieger, qui va participar en la primera edició de la Schubertíada de Vilabertran l´any 1992.