La Schubertíada 2017 celebra aquest any el seu 25è aniversari amb la integral dels Quartets de Corda de Beethoven, que interpretarà el Quartet Casals a la Canònica de Vilabertran, en cinc concerts molt seguits que se celebraran durant la segona quinzena del pròxim mes d'agost.

La Schubertíada, que se celebrarà entre el 17 d'agost i el 3 de setembre a Vilabertran, comptarà també amb la presència del pianista escocès Malcolm Martineau que acompanyarà tres grans mestres del lied.

Però el principal esdeveniment de la pròxima Schubertíada serà la interpretació de la integral dels Quartets de Corda de Beethoven, un esdeveniment que «s'ha fet realitat molt poques vegades a Catalunya», segons ha dit ahir el coordinador de l'Associació Franz Schubert, Víctor Medem.

«De fet, l'última vegada que un quartet de corda estable català la va interpretar va ser fa 101 anys i, segons crec, mai s'ha interpretat a Catalunya fora de Barcelona», va afegir Medem.

«La integral és per a la música el que L'Odissea és per a la literatura, i no és fàcil per a un quartet afrontar aquest repte», va explicar, orgullós de poder programar aquesta integral els dies 18, 19, 20, 25 i 26 d'agost.

L'alba del romanticisme

La violinista del Quartet Casals Vera Martínez-Mehner va assegurar que oferir la integral «en dies tan seguits serà molt interessant per al públic», encara que «molt exigent» per als intèrprets.

El president de l'Associació Franz Schubert, Jordi Roch, va destacar «la brillant presència de Beethoven en el 25è aniversari, que ens porta a recordar que ell i Schubert són l'alba del romanticisme».

Amb motiu d'aquest 25 aniversari, la Schubertíada ha realitzat un arxiu històric i ha pogut comprovar que al llarg de la història d'aquest festival de música s'ha pogut gaudir de 107 compositors, en un total de 227 concerts de la mà de 14 directors, 60 cantants, 67 pianistes, 57 solistes d'altres instruments i 39 conjunts diferents.

En l'edició d'aquest any, el pianista Malcolm Martineau acompanyarà a Kate Royal, Christoph Prégardien i Sarah Connolly, tots ells mestres del lied, vinculats a la història de la Schubertíada.

Muriel Cantoreggi, especialista en classicisme, serà amb el seu violí al capdavant de la 'camerata', mentre que el baríton alemany Matthias Goerne actuarà amb el pianista Alexander Schmalcz.

També hi serà present el pianista especialista en Brahms Nicholas Angelich, l'espanyol Javier Perianes i els debutants Ilker Arcayürek, Isabel Villanueva i Mario Mora.

El festival es clausurarà el 3 de setembre amb la música litúrgica de Schubert interpretada pel Cor de Cambra de la Diputació de Girona, en horari de missa.