El MOT, festival de literatura Girona-Olot, es prepara per la quarta edició que comptarà amb 41 autors convidats, com ara Evelio Rosero, Mathias Enard o Joan Daniel Bezsonoff, juntament amb altres escriptors destacats que ja s'havien anunciat fa uns mesos, com són Bernardo Atxaga, Patrick Deville, Edward Rutherfurd, Almudena Grandes o Albert Sánchez Piñol. Aquest dimarts s'ha donat a conèixer tota la programació d'una edició que compta amb el passat com a fil conductor. "No hem volgut dedicar aquest MOT a la novel·la històrica sinó a la importància que té la literatura quan s'excava el passat a través de la memòria, la història i l'anàlisi del sentit dels individus" de la mà dels diferents autors, ha explicat la comissària, Mita Casacuberta. El festival, que es farà entre el 23 de març i l'1 d'abril a les dues ciutats, es manté fidel al seu objectiu de fomentar la lectura. Enguany, s'ha fet un esforç per obrir-se a nous públics i per primer tindrà intèrprets en llengua de signes als actes per acostar la literatura al col·lectiu de sords.

Durant la presentació d'aquest dimarts a Girona, la codirectora del certamen, Glòria Granell, ha subratllat que aquest és un "únic projecte entre dues ciutats" marcat pel binomi "excel·lència i proximitat" on destaca la qualitat de les propostes i el fet que autors i lectors puguin compartir un mateix espai en un ambient distès i de conversa. I és que en aquesta quarta edició, el festival manté l'estructura de diàlegs entre autors i intel·lectuals sobre un eix temàtic, enguany dedicat a "Escriure el passat", com a activitat principal. Com en les anteriors edicions, les principals seus seran la sala La Carbonera d'Olot i la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

Una de les novetats d'aquest any és la creació del +MOT, una programació prèvia al festival -exposicions, recorreguts literaris, xerrades, tallers, activitats infantils- que busca generar expectació entre el públic perquè comenci a reflexionar sobre el tema que s'abordarà en aquesta nova edició. Aquesta programació es farà entre el 6 i el 18 de març i compta amb el suport d'entitats i equipaments culturals, com ara la Casa de Cultura de Girona, el Museu d'Història de Girona i la Fundació Rafael Masó.

41 autors convidats per "excavar" en el passat

El certamen es proposa explorar els usos del passat en la literatura contemporània a través de múltiples punts de vista i diferents gèneres. La comissària d'aquesta edició, Mita Casacuberta, ha explicat que no s'ha volgut focalitzar en la novel·la històrica -que també hi serà present amb noms com Albert Sánchez Piñol, autor d'obres com 'Victus' basada en els fets històrics del 1714- sinó "la importància de la literatura quan s'excava el passat a través de la memòria, la història i l'anàlisi del sentit dels individus" de la mà dels diferents autors. Uns escriptors, ha afegit, que estan dedicats a una tasca "importantíssima" de "rescatar les veus, la memòria, els fets i la complexitat de l'existència humana". Entre els temes que es tractaran hi ha les marques del temps, nissagues, biografia de la ciutat, Orient-Occident i ponts, entre d'altres.

El programa inclou noms internacionals, com ara els autors francesos Patrick Deville, Kenizé Mourad, Mathias Enard -guanyador del premi Goncourt 2015 amb 'Brúixola'- i Joan Daniel Bezsonoff, juntament amb d'altres com ara l'italià Valerio Massimo Manfredi, el cubà Leonardo Padura, el colombià Evelio Rosero i l'escriptor anglès Edward Rutherfurd. També hi participarà Salem Zenia (Cabília), un poeta i novel·lista en llengua amaziga que va arribar a Catalunya com a refugiat, on viu actualment.

També hi haurà set autors procedents d'altres punts de l'estat espanyol: Bernardo Atxaga (Euskadi), Almudena Grandes (Madrid), Santiago Posteguillo (València) i Manuel Rivas (Galícia). Enguany, també hi ha la presència dels autors mallorquins Pere Antoni Pons i Carme Riera-, arran d'un conveni de col·laboració amb l'Institut d'Estudis Baleàrics, i del periodista Emili Manzano.

La resta d'autors, una vintena, són catalans vinguts de diferents punts del país, entre els quals destaquen noms com Francesc Serés, Ramon Solsona, Sergi Belbel, Gemma Ruiz o Dolors Miquel, entre d'altres. Per altra banda, les converses amb els autors es complementaran amb cinc espectacles literaris i teatrals.

Intèrprets per a persones sordes i el bus MOT

Amb un esforç per acostar-se a nous públics i arribar al màxim de persones, el festival incorporarà per primer cop a tots els actes intèrprets de llenguatges de signes per a persones sordes. "La cultura a d'estar oberta a tothom i no ha de tenir fronteres; no hem de deixar enrere a ningú en la promoció de la literatura que és l'eix vertebrador de qualsevol societat i país", ha afirmat el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, que ja ha avançat que s'està treballant per poder dirigir-se també al col·lectiu de persones cegues de cara a la pròxima edició.

Una altra de les novetats és que s'oferirà un servei especial d'autobusos que unirà Girona i Olt per afavorir l'intercanvi de públic entre les dues ciutats a un "preu simbòlic". Cal recordar que a la capital de la Garrotxa el MOT es farà del 23 al 25 de març i a Girona, del 30 de març a l'1 d'abril.

Més pressupost

El festival MOT és una iniciativa conjunta dels ajuntaments de Girona i Olot, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, i amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. Els ajuntaments han incrementat la dotació, passant de 20.000 a 30.000 euros aquest any, la mateixa aportació ha fet la Diputació. Pel que fa la Generalitat, aquesta hi destina 25.000 euros i la Fundació Banc Sabadell, 10.000.

Aquesta és la tercera edició amb Mita Casacuberta com a comissària i també serà l'última. La rellevarà la persona que surti elegida per concurs públic. Casacuberta ha agraït la confiança de les institucions que li han permès participar en el que considera que ha estat un "regal". En la passada edició, el festival va tenir una mitjana d'ocupació del 90% en els dos principals espais de Girona i Olot.