El festival Clownia 2017 ha tancat aquest dimarts el seu cartell, amb les incorporacions d´artistes com Oques Grasses, Gossos, Gertrudis, Cesk Freixas o Txarango, organitzadors del certamen i absents l´any passat. La quarta edició compta amb la programació més àmplia de totes, amb una trentena d´artistes entre els quals destaquen els ja anunciats Manel, La Pegatina, Zoo, Pascuala Ibaca, Zoo, Terrakota o Che Sudaka. La novetat d´enguany és l´arribada del festival de Sant Joan de les Abadesses a Camprodon, coincidint amb la festa major del municipi, on se celebrarà la jornada inaugural gratuïta el 22 de juny (Gertrudis, Muchacho y los Sobrinos, Atupa i els PD Pausa). Les tres jornades següents se celebraran al recinte habitual del festival. Clownia ja ha venut el 50% de les entrades.

El Festival Clownia posarà enguany un peu a Camprodon, poble veí de Sant Joan de les Abadesses, amb una jornada inaugural de concerts i activitats gratuïtes. Coincidint amb la festa major de la localitat, els Txarango han volgut “sumar” en un intent de “dinamitzar culturalment el ripollès”, segons ha exposat el líder del grup, Alguer Miquel, aquest dimarts.

Miquel no ha descartat que la iniciativa es repeteixi els propers anys, ja sigui a Camprodon o a altres pobles de la comarca. De fet, el cantant ha indicat que aquesta és una mica la voluntat dels organitzadors: “Si podem anar involucrant el territori perquè passin coses, ho farem; Clownia va néixer aquí, però si tots els pobles del voltant troben maneres de sumar-s’hi, fins i tot no en les dates específiques del festival, a nosaltres ens agradaria créixer en aquesta direcció”, ha manifestat.

De moment, la zona d’acampada seguirà localitzada a Sant Joan de les Abadesses, on se celebrarà la resta del festival com és habitual. Des d’allà s’habilitaran autobusos “llançadora” d’anada i tornada a Camprodon per la nit de dijous. El calendari del festival segueix amb les habituals jornades i nits de divendres i dissabte (23 i 24 de juny), més una jornada extra el diumenge a la Plaça Major del poble amb els concerts de Gossos, Cesk Freixas i Microagua.

Com la jornada inaugural i les activitats matinals de divendres i dissabte, el diumenge també serà d’accés gratuït. “Qui es quedi sense entrada, que sàpiga que enguany hi ha una programació oberta molt gran”, ha anunciat Alguer.

Cartell complert

Clownia ha anunciat aquest dimarts els artistes que completen el cartell d’aquesta edició, i que se sumen als noms de Manel, Zoo, La Pegatina, Pascuala Ibaca i Arco (ex cantant de El puchero del hortelano), ja coneguts. Que el festival “s’eixampla” estilísticament queda confirmat amb la participació de Gossos o Guillem Roma i, és clar, de Manel.

Entre els artistes confirmats avui destaca el retorn dels mateixos Txarango, fundadors i organitzadors del festival, que hi han actuat prèviament però no així en la passada edició. El grup no només actuarà sinó que hi presentarà el seu nou disc, en el que serà “segurament un dels concerts més especials de l’any”. El grup ha reconegut que, a dia d’avui, actuar al seu propi festival els obliga a renunciar a alguna proposta d’actuació internacional.

També se sumen al festival Oques Grasses, Gertrudis, Che Sudaka, Pirat’s Sound Sistema, Cesk Freixas, Germà Negre, Muchacho y Los Sobrinos, Pastorets Rock, La sra. Tomasa o Sense sal, entre altres músics. Com sempre, una part de la programació està dedicada a artistes de circ i/o propostes d’arts escèniques. En aquest apartat, hi haurà propostes co les de Jaume Barri, Psirc, Fané Solamente, Pam i Peu, Desde 1923 o Acrometria.

També hi haurà el grup d’animació musical Xiula, que obrirà l’escenari de la plaça major dissabte al matí. Paral·lelament, al llarg d’aquest dia hi haurà acuacions repartides per tot el recinte de Clownia, entre els quals el ja habitual taller de clown que ofereix Guillem Albà.

Les entrades pel festival (a un preu únic de 39 euros per tots els dies) es venen a bon ritme i, segons ha informat Txarango, ja se n’ha venut aproximadament la meitat. En anteriors edicions les entrades sempre s’han exhaurit. En qualsevol cas, com ha recordat Alguer Miquel, són moltes les propostes que en el marc del festival es poden gaudir gratuïtament.

L'‘Espai consciència’ creix

Estrenat l’any passat, Clownia repeteix la iniciativa de l’Espai consciència’, una vessant del programa destinada a la reflexió social a través de conferències, xerrades i altres activitats. Enguany els organitzadors l’han volgut fer “créixer”, de manera que n’han “externalitzat” la gestió. La temàtica d’aquesta edició serà el pensament crític, han anunciat sense avançar-ne els detalls. Miquel ha apuntat, això sí, que planegen fer d’aquest ‘Espai consciència’ quelcom que transcendeixi el festival i que tingui algun tipus d’eco durant la resta de l’any.