El premi Pritzker, considerat el Nobel de l´arquitectura, ha reconegut aquest any l'arquitectura local i a la vegada universal dels catalans Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, que han desenvolupat la major part de la feina a la seva localitat natal d'Olot.

Encara que també compten amb projectes a França, el localisme que caracteritza la feina d'aquests arquitectes no els ha impedit demostrar que es poden combinar amb encert els valors locals i la influència internacional, va ressaltar el jurat.

La seva obra, caracteritzada per la integració al lloc de construcció i l'ús de materials com l'acer i el plàstic reciclats, ajuda a veure «de la forma més poètica i bella possible» que una obra pot ser totalment universal independentment d'on estigui construïda, segons va remarcar el president del jurat, l'arquitecte britànic Glenn Murcutt, premi Pritzker 2002.

L'anunci es va fer a Chicago (EUA), ciutat on hi ha la seu de la Fundació Hyatt, que concedeix el premi, per part del president d'aquesta institució, Tom Pritzker, que va destacar el «compromís inflexible» dels arquitectes amb el lloc on treballen, la qual cosa dona com a resultat «espais que estan en relació amb els seus respectius contextos».

Una cosa que es pot veure molt clara en l'espectacular disseny per al restaurant Les Cols, a Olot, amb una teulada realitzada amb tubs que es corben a causa del seu pes, que es recolzen en dos murs de pedra volcànica als extrems, mentre que els laterals estan construïts amb panells de plexiglàs que deixen veure l'interior.

La feina d'Aranda (1961), Pigem (1962) i Vilalta (1960) «busca connexions entre l'exterior i l'interior» en una «arquitectura emocional i experiencial», que està «poderosament connectada amb el paisatge», ressalta el jurat.

Una connexió que ve del coneixement de la història, la topografia, els costums i la cultura de la zona en la qual construeixen, a més de per l'observació de la llum, les ombres, els colors i les estacions.

Molts elements que tenen en compte a l'hora de dissenyar cadascun dels seus projectes, com el Celler Bell-lloc, a Palamós. «Un edifici incrustat en el terreny, sobre la terra que produeix el raïm» per respectar la «freda foscor necessària per a l'envelliment del vi» i on s'ha utilitzat acer reciclat que es fusiona amb la terra, mentre les obertures entre els llistons d'acer permeten l'entrada de «línies de llum».

«Han demostrat que la unitat d'un material pot proporcionar una força increïble i una gran simplicitat a un edifici», va afegir Murcutt.

El jurat també va voler destacar la juxtaposició de passat i present en algunes de les obres dels premiats, com la seu del seu propi estudi, l´antiga foneria Barberí d´Olot, amb la conservació d'elements arquitectònics industrials en edificis rehabilitats i la creació d'espais funcionals mitjançant una fusió de tradició i innovació.

Així com el concepte de comunitat, el compromís d'Aranda, Pigem i Vilalta amb el lloc en el qual viuen, on han realitzat projectes com una guarderia o una biblioteca.

El seu enfocament arquitectònic els ha permès estar a la seva petita localitat natal, «resistint-se a la crida de la metròpolis per mantenir-se connectats a les seves arrels».

Això els ha permès desenvolupar una col·laboració tan estreta que és impossible atribuir cap dels seus projectes o parts d'ells a algun dels tres arquitectes de forma individual.

Per això, el Pritzker s'ha concedit a cadascun dels tres arquitectes i no a l'estudi RCR que van crear el 1988, un any després de graduar-se per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès.

És la primera vegada que el Pritzker va a tres arquitectes i és la segona ocasió en que es concedeix a un ciutadà de l´Estat espanyol, després de Rafael Moneo, que va ser guardonat el 1996.

Entre els seus projectes més destacats hi ha el centre d'art La Cuisine, a Nègrepelisse i el museu Soulages, a Rodez, tots dos a França i en col·laboració amb G. Trégouët, el restaurant les Cols, a Olot; el celler Bell-lloc, a Palamós o la biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver, a Barcelona.

Entre els seus projectes més destacats hi ha el

Centre d'art La Cuisine, a Nègrepelisse (França)

El museu Soulages, a Rodez (França) -en col·laboració amb G. Trégouet,El restaurant Les Cols

, a Olot

el Celler Bell-Lloc, a Palamós

o la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver, a Barcelona.