Els premis Enderrock 2017 -XIX premis de la Música Catalana van avançar ahir els premis especials per la Trajectòria a Maria del Mar Bonet i l'Enderrock Estrella al promotor Gay Mercader, pioner en l'obertura de la indústria musical. A més s'han fet públics la totalitat dels set artistes del cartell d'actuacions de gala que intervindran a la feta el proper 9 de març a l'Auditori de Girona. Joan Miquel Oliver, Miqui Puig i Gertrudis + Chambao, Els Amics de les Arts, Blaumut, Hora de Joglar i Sisa amenitzaran la vetllada. Queda per conèixer qui serà l'encarregat d'obrir la gala amb una actuació.

En la categoria de premis especials, la revista Enderrock ha avançat la concessió a la cantant mallorquina del premi a la trjaectòria pel seu mig segle de música i escenaris. Bonet va néixer fa setanta anys i enguany celebra els cinquanta anys de cançons en viu, recollides en més d´una trentena d´àlbums, amb una gira que la portarà des de Mallorca a l'Alguer -com diu a la seva cançó popular- i arreu del món. La seva càlida veu, els instruments que utilitza i la seva coherència artística "l´han convertit en una dama de la música mediterrània", remarquen els organitzadors dels premis.

Gay Mercader, per la seva banda, és considerat un dels promotors europeus més influents i un personatge imprescindible per entendre la història musical del país, just quan s´han complert 40 anys del mític concert que va organitzar dels Rolling Stones a Barcelona. Ha dedicat tota la vida a la contractació d´artistes internacionals amb la seva empresa Gay & Company i és considerat imprescindible per entendre la història musical del país. La seva increïble nòmina d'artistes supera els dos mil concerts: AC/DC, Eric Clapton, The Police, Neil Young, Pearl Jam, The Cure, Michael Jackson, Pink Floyd, Bob Dylan, Elton John, Bob Marley, Bruce Springsteen, Lou Reed o Ramones, entre altres.

Aquests dos guardons se sumen al premi Enderrock d'Honor, que es va fer públic dies enrere, per al pianista Francesc Burrull.

Estrenes de cançóns en directe

Pel que fa als artistes que acturan, Gertrudis i l'andalusa Chambao serà la primera vegada que compartiran escenari després de presentar el clip "Tan lluny de tu", el segon senzill del disc Ara volo alt (PromoArts Music, 2016). Per la seva banda, el mallorquí Joan Miquel Oliver estrenarà un dels temes del nou disc que presentarà oficialment al festival Strenes de Girona un mes després de la Nit Enderrock, i el vallesà Miqui Puig interpretarà el tema en català "Vos trobava a faltar" inclòs al seu últim disc Escuela de capataces (Buenritmo / Lav Records, 2017). Totes les actuacions són estrenes de cançons en directe.

El director artístic de la gala, Josep Maria Mestres, ha donat a conèixer el trio de presentadors de la gala amb l´actriu Ivana Miño que se sumarà als ja habituals presentadors Carles Xuriguera i Rafel Faixedas que hauran de conviure amb diversos gags i jocs sobre l´escenari.

El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, han destacat en la roda de premsa també el salt que fan enguany els premis i han remarcat l'extensió d'aquest acte a tota la ciutat gràcies al cicle de concerts amb músics gironins emergents que se celebraran del 2 al 4 de març a una desena de Biblioteques de Girona i que permeten acostar la música a tots els gironins.

Cicle de concerts

La revista Enderrock inundarà de música les Biblioteques de Girona amb una desena de concerts en directe del 2 al 4 de març amb artistes gironins emergents i una selecció amb els millors discos catalans de l'any. El cicle de recitals de petit format té com a objectiu escampar la música als barris de Girona perquè la ciutat visqui de ple la celebració de la seva quarta edició dels premis.