La Fundació Gala-Dalí de Figueres va comprar ahir l'oli de Salvador Dalí Figura de perfil (La germana Anna Maria), de 1925, un retrat poc conegut de la germana del pintor que ha romàs en col·leccions privades durant prop d'un segle. La compra es va tancar per a Londres per 1,8 milions d´euros (1´5 milions de lliures).

El retrat de la germana de Dalí només s'havia exposat en una ocasió, el novembre del mateix any que va ser pintat, a Barcelona. Poc després va passar a mans privades, on ha restat fins ara que s'ha subhastat.

La Fundació va valorar de manera «molt positiva» l´adquisició perquè contribueix a enriquir tant la seva col·lecció com el coneixement de la tècnica pictòrica de l´artista els anys previs a la seva adhesió al grup surrealista.

L'any 2009 la Fundació ja va adquirir Figura d'esquena,també de 1925. Tant aquella com l'adquirida ara van participar en la primera exposició de Dalí a les Galeries Dalmau de Barcelona el novembre d'aquell mateix any.

Amb aquest retrat ja són quatre els olis amb la germana de Dalí Anna Maria com a protagonista que formen part de la col·lecció de la Fundació.

Des de la casa de subhastes Bonhams van indicar que Figura de perfil combina dos dels temes favorits de Dalí, la seva germana Anna Maria i la costa de Cadaqués, a la qual l'artista s'havia referit com «de lluny, el lloc més bonic del món». Bonhmas també va indicar que el quadre de Dalí ha estat el lot més car de la sessió de vendes d´art impressionista i modern d´ahir dijous.

Figura de perfil, va passar a mans del farmacèutic de Figueres Joaquim Cusí, que pels volts del 1950 el va vendre a un col·leccionista català, i els seus descendents l'han posat ara a la venda.

L'obra va ser pintada en època de relació cordial amb la germana. Més endavant, la relació es va avinagrar i Dalí ho va reflectir pintant una nova versió dels retrats de la seva germana sota el títol Jove verge autosodomizada per la seva pròpia castedat.