«Fou un dels prosistes més importants de la primera meitat del segle XX, autor de novel·les com Josafat, Nàufrags, Jo! Memòries d´un metge filòsof, o la trilogia Entre la terra i els núvols».

Així s´honra la memòria de Prudenci Bertrana en una placa posada fa uns dies, el passat 30 de gener, al vial del cementiri de les Corts de Barcelona que condueix al nínxol on reposen les restes de escriptor gironí.

La placa s´ha posat en una zona d´accés propera al nínxol, ja que a la làpida d´aquest només hi consta la inscripció «Família Quintana» però no fa cap menció a l´autor de Josafat.

Mort el 1941, en plena postguerra, Bertrana va caure en l´oblit de la nova autoritat franquista i no ha sigut fins 76 anys després que s´ha pres la iniciativa de posar una placa en la seva memòria. A la inscripció també es pot llegir que Bertrana «va escriure un centenar llarg de contes i deu obres de teatre».

A més a més, la placa recorda que, «per subscripció popular a Girona, es va crear el premi de narrativa que encara avui dia porta el seu nom».

La placa s´ha penjat després que l´escriptora Judit Pujadó iniciés (any 2010) una recerca documental per al llibre Tombes & Lletres i descobrís, amb gran sorpresa, que el nínxol on reposen les restes de Prudenci Bertrana no fa cap esment de l´escriptor.

El nou número de la Revista de Girona, que es presentarà avui, inclou un dossier dedicat a l´Any Bertrana 2017, amb un article firmat per Judit Pujadó que lamenta que al cementiri de les Corts no hi hagi cap placa ni res que recordi que allà hi van enterrar l´artista gironí. «A la pràctica, Bertrana és un autor, de moment, sense nínxol que el recordi», escriu Pujadó.

Va ser ahir, després que el Diari de Girona es fes ressò de l´article de Pujadó, que l´escriptora va rebre una trucada de Cementiris de Barcelona informant que fa uns dies es va posar la placa en record de Bertrana. L´article de Pujadó, ja imprès, no recull l´existència per fi de la placa.

Visites guiades

Cementiris de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes volen convocar un acte d´homenatge a l´escriptor en el lloc on ha quedat situada la placa. Aquest acte es celebraria el proper 21 de novembre, quan es commemorarà el 76è aniversari de la mort de l´escriptor.

D´altra banda, el nom de Bertrana i la seva història passarà a formar part del contingut de les visites guiades del cementiri de les Corts. Així, la memòria de l´escriptor i pintor gironí queda rescabalada en plena celebració de l´Any Bertrana, que commemora el 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125è aniversari del naixement de la seva filla Aurora.

Pujadó ha explicat que, ja que no ha pugut incloure-ho al seu article, l´existència de la placa es farà pública avui en l'acte de presentació del nou número de la Revista de Girona (19.30 h) a l'aula Aurora Bertrana de la Universitat de Girona.