La Universitat de Girona (UdG) impulsa un nou programa per millorar la qualitat docent, que han batejat com Pla per la Innovació i la Millora de la Qualitat Docent, que permetrà oferir titulacions en un format virtual i semipresencial.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va presentar ahir el projecte, que vol donar més facilitats als alumnes per compaginar estudis i feina i també obtenir dobles titulacions, i que inclou quatre línies d'actuació, amb un pressupost global d'1,6 milions d'euros.

El primer d'aquests apartats fomentarà la innovació docent des d'una perspectiva transversal i el seu objectiu és «buscar noves metodologies per al conjunt de la Universitat», segons va explicar Bonet.

Millorar les titulacions

El segon serà per desenvolupar i potenciar els projectes estratègics singulars dels centres de la UdG, amb la qual cosa es milloraran «les titulacions» i la qualitat del sistema en tot grau i màster.

El tercer apartat l'impulsarà el personal docent investigador, que s'agruparà per equips per buscar «fórmules que millorin assignatures o itineraris concrets» en paraules del rector.

El quart, gestionat per l'Institut de Ciències de l'Educació, s'encarregarà d'elaborar i implantar l'anomenada OpenUdG, el pla per impartir titulacions en format virtual i semipresencial.

De moment, el projecte començarà amb una prova pilot amb tres graus: Arquitectura tècnica, Llengua i literatura catalana i Comptabilitat i Finances.

La UdG és la primera universitat catalana que inicia una aposta similar i la previsió és que en cinc anys comencin les primeres classes.

«Hem de mirar quin programari utilitzarem, quants professors faran falta i com es desplegarà», va puntualitzar Sergi Bonet, i va subratllar que el repte és que els alumnes puguin estudiar i treballar, escurçar els temps d'una doble titulació i anticipar-se al món universitari que s'acosta en el futur.

Bonet es va mostrar convençut que, «en pocs anys, els estudiants, amb l'ajuda del tutor, elaboraran els seus propis currículums de manera que acabaran amb un grau universitari i una especialització».

A diferència de les universitats a distàncies com la UOC o la UNED, l'OpenUdg oferirà algunes classes i tutories presencials «però compactades en el temps, que siguin només d'una setmana o un mes» per facilitar la mobilitat dels estudiants o perquè puguin estudiar a la vegada en més d'una universitat.