La infància "itinerant" de Roberto Bolaño i la "relació d'amor-odi" que va mantenir tota la seva vida amb Xile, un país "on va tenir pocs aliats", són els eixos d'un nou documental sobre l'escriptor dirigit per Ricardo House.

Bolaño (Santiago de Xile, 1953 - Barcelona, 2003) va tenir una vida nòmada des que era petit, ja que la seva família es mudava constantment, un costum que el va marcar i que va reproduir en la seva literatura, va dir el realitzador xilè en una entrevista.

"Deia que l'exili havia estat una cosa riquíssima i que sense ell no hagués estat l'escriptor que va arribar a ser", va recordar, després d'assenyalar que l'autor li donava un "valor enorme" a la itinerància.

Roberto Bolaño: La batalla futura, Chile Trailer from INVERCINE on Vimeo.

El documental, titulat "La batalla futura. Chile", va ser exhibit aquest dilluns dins de la secció "Cinema i Literatura" del Festival Internacional de Cinema de Guadalajara, que se celebra fins al 17 de març en aquesta ciutat de l'oest de Mèxic.

És la tercera part d'una sèrie iniciada fa una dècada i que mostra els primers anys de Bolaño en veu de la seva família, els seus amics d'escola i els veïns de Valparaíso o la comuna de Quilpué, fins a la seva partida cap a Mèxic als 15 anys.

Després dels dos primers lliuraments en què aborda la seva estada a Mèxic i després a Catalunya, House fa un "flashback" per treure a la llum una etapa de la qual "no es parla gaire" en la biografia de l'autor d'"Estrella distante" (1996) i "2666" (2004).

"És com si Bolaño no hagués existit abans, com si existís des que era a Catalunya i des que comença a escriure", va comentar.

Al film, Victòria Ávalos, mare de l'escriptor, explica que aquest va aprendre a llegir als tres anys, un fet que la va espantar i per això va haver de consultar a un metge per saber què li passava al petit Roberto.

Aquell noiet "fràgil i primet" es va perfilar com un líder que "aconseguia imposar la seva mirada amb una mica d'arrogància i una mica de prepotència", però "sempre amb bon humor" perquè els seus companys li donessin suport, explica el realitzador xilè.

Des de petit, l'autor de "Los detectives salvajes" (1998) era "un estrateg" que inventava jocs que després posava en pràctica amb els seus companys de col·legi.

En la pel·lícula, un d'ells explica que passaven tardes senceres practicant un joc d'estratègia en el qual representava la Segona Guerra Mundial, el mateix que, anys després, Bolaño va descriure en el seu llibre "El Tercer Reich" (2010).

"Els jocs d'estratègia, tota aquesta cosa de detectius, d'investigació que apareix a la seva literatura, Bolaño ja les tenia al seu cap quan tenia 14 o 15 anys", va dir House.

La pel·lícula també narra les dues ocasions en que l'escriptor "infrarrealista" va visitar el seu país. La primera d'aquestes el 1973, amb 20 anys, quan va ser sorprès pel cop militar i capturat una setmana.

Un dels motius per tornar va ser el seu "interès a col·laborar" amb el moviment de la Unitat Popular, del llavors president socialista Salvador Allende, va assenyalar el director del documental.

Després de 25 anys d'exili, va tornar el 1998 per participar com a jurat d'un concurs literari i presentar un llibre. Amb 45 anys, quan ja residia a Blanes, era un escriptor consolidat que acabava d'obtenir el premi Rómulo Gallegos.

Aquella vegada va conèixer Nicanor Parra, un dels seus referents literaris i al qual considerava "el millor poeta viu en llengua espanyola". Tots dos es van unir en una amistat "curta però intensa" i el poeta es va convertir en el "gran aliat" de Bolaño.

"Primer Bolaño es recolza en Parra per desenvolupar la seva postura davant de la vida i després l'amistat amb Bolaño fa que Parra una altra vegada emergeixi, es publiquin les seves obres a Espanya i li atorguen el Premi Cervantes", va recordar el realitzador.

El "tancat" i "oficialista" ambient cultural del seu país va provocar un "topada" amb els seus parells xilens, va assenyalar House, que descriu Bolaño com "un provocador professional".

"Amb grups de cultura oficial ocupant tots els espais, Bolaño es presentava com una amenaça i va exercir aquesta funció, va ser realment el provocador, va jugar el joc de ser provocador", va concloure.

El documental s'estrenaràt en sales comercials de Xile el pròxim 30 de març.