Què tenen en comú Alan Rickman, Liz Taylor, Ava Gardner, Harvey Keitel o Julianne Moore? Tots han gravat almenys una pel·lícula a les comarques gironines. Des de la creació del cinema s'han filmat més de 160 rodatges a Girona convertint-se en el plató de ficcions cinematogràfiques de qualitat diversa. Ja fos recreant el poble francès de Grasse a El Perfum, una població de Tennessee, un castell amb dracs o un país de gegants i lil·liputencs, els pobles, les platges i els monuments de Girona han estat escenari de grans produccions de cinema espanyoles i internacionals.

PANDORA Y EL HOLANDÉS ERRANTE (1951)

La pel·lícula d'Ava Gardner es va filmar a Tossa de Mar, que representava el poble d'Esperanza. És considerada el primer film rodat a terres gironines que va mostrar una visió positiva del ric patrimoni gironí. Es poden veure la platja Gran, la Vila Vella, Mar Menuda, Es Codolar, l'església i la torre de l'Homenatge de Tossa, la desapareguda plaça de braus de Girona, la platja de Castell de Palamós, Castell-Platja d'Aro i s'Agaró.

SIMBAD Y LA PRINCESA (1958)

Aquest clàssic del cinema americà de fantasia va iniciar una trilogia sobre el popular heroi de Les mil i una nits. Les imatges de la platja de Sa Conca a finals de la dècada dels 50 han quedat preservades al National Film Registry de la Library of Congress per ser "culturalment, històricament, o estèticament significant".

DE REPENTE, EL ÚLTIMO VERANO (1959)

Begur i Pals, el seu castell i els seus carrers van rebre Liz Taylor en un film que li suposaria una nominació a l'Oscar. L'enlluernadora bellesa es va allotjar a s'Agaró i se la va veure fer vida de parella per Sant Feliu de Guíxols. La pel·lícula no es va poder veure a Espanya fins 20 anys després perquè s'hi tractava l'homosexualitat.

LA ISLA MISTERIOSA (1961)

Segona gran producció que es filmava a la platja de Sa Conca, que en aquest cas representava una illa propera a Nova Zelanda. La història del capità Nemo representava en aquesta mítica cala de la Costa Brava una illa amb espècies animals i vegetals gegants.

LOS VIAJES DE GULLIVER (1960)

La platja de Sa Conca va tornar a ser escenari d'un rodatge gràcies a Ray Harryhausen, un dels primers grans mestres del cinema fantàstic. En la retina de molts gironins quedarà imatge d'un gegantí Gulliver lligat amb cordes envoltat d'humans minísculs. A la Costa Brava es va rodar tant el paisatge de Liliput com el de Brobdingnag, el país dels gegants.

EL FARO DEL FIN DEL MUNDO (1971)

El cap de Creus es va convertir en l'illa de la Terra del Foc per rebre a Kirk Douglas i Yul Brinner. Es va construir una torre que es va mantenir en aquest magnífic paratge protegit de l'Empordà fins a 2006. Avui encara un indicatiu recorda el rodatge a les comarques gironines.

EL CABALLERO DEL DRAGÓN (1985)

El castell de Requesens va ser l'escenari principal d'aquesta pel·lícula que unia les històries de cavallers i princeses amb la vida extraterrestre. També es van gravar imatges a la Garrotxa, aprofitant el desplaçament a les comarques gironines.

CARRETERAS SECUNDARIAS (1997)

Les carreteres del Port de la Selva, la cala Sa Tuna de Begur, el Cap de Creus i alguns llocs de Figueres són els indrets escollits per a filmar aquesta road-movie amb el mite espanyol per excel·lència: Maribel Verdú.

SOLDADOS DE SALAMINA (2003)

Una de les pel·lícules que va descobrir Girona al gran públic espanyol. En el film es poden veure carrers, ponts i monuments del barri vell de Girona que ja retratava Javier Cercas en el seu llibre.

EL PERFUM (2006)

Per al públic gironí és fàcil reconèixer els carrers del barri vell de Girona en aquest pel·lícula on el ja famós intèrpret de Severus Snape a Harry Potter apareix com el ric Antoine Richis. Van haver d'embrutir la ciutat i també hi ha escenes rodades al Castell de Sant Ferran de Figueres. L'opció inicial per rodar el film era Croàcia.

EL JUEGO DEL AHORCADO(2007)

Amb dues nominacions als Goya, els carrers i els bars del barri de Pedret són part de les localitzacions del rodatge on apareix la popular Clara Lago. Girona, en aquest film, s'interpreta a ella mateixa al final de la dècada dels 80.

SAVAGE GRACE (2007)

Una pel·lícula poc coneguda filmada entre Sitges i Cadaqués que reuneix tres reconegudes actrius del cinema contemporani: Julianne Moore, Elena Anaya i Belén Rueda.

EL MONJE (2007)

La gran producció, amb Vincent Cassel de protagonista, va convertir la Catedral en el centre de la filmació. També es van rodar diverses escenes al Pertús, en el castell de Bellegarde.

TENGO GANAS DE TI (2012)

El popular actor Mario Casas, acompanyat de Clara Lago, va revolucionar les adolescents de Girona en rodar escenes d'aquesta pel·lícula al pont d'en Gómez i a altres indrets de l'entorn de la plaça de la Independència, la de Sant Feliu i la Catedral. Un retrat clàssic de la ciutat, amb les cases de l'Onyar com a rerefons.

OCHO APELLIDOS CATALANES (2015)

Tres quartes parts de la seqüela del film que havia fet famós al còmic Dani Rovira es va rodar a localitzacions gironines: Monells, Vullpellac, Llagostera, la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Palafrugell i alguns carrers de Girona són l'escenari de la comèdia que va fer tornar Clara Lago a les comarques gironines per tercera vegada.