Lluís Llach tornarà demà a l'escenari on va actuar per primera vegada com a membre de 'Els Setze Jutges', per celebrar el cinquantè aniversari d'aquell recital, en un acte d'homenatge que obrirà la campanya Llach 50, que s'allargarà fins a 2018, any en el qual la cançó "L'estaca" complirà mig segle.

Segons ha informat el comissari de Llach 50, Ignasi Termes, la campanya pretén reivindicar la seva "repóquer públic com a músic, viticultor, escriptor, solidari i institucional".

El primer episodi d'aquesta commemoració tindrà lloc matí en el Centre Cultural El Social de Terrassa, on Llach va oferir el seu primer recital el 22 de març de 1967 quan es denominava Centre Social Catòlic.

Lluís Llach tornarà demà a aquest espai, acompanyat de Laura Almerich, que va anar el seu guitarrista durant molts anys, i Núria Batalla, la seva mànager des dels inicis de la seva carrera fins als anys 90.

L'acte d'homenatge serà retransmès pel programa "El matí de Catalunya Ràdio", que entrevistarà al cantautor i oferirà temes del músic de Verges.

En aquest acte, el cantautor recordarà aquell recital, en el qual va actuar al costat de Maria Amèlia Pedrerol, Martí Llauradó, Miquel Porter i Delfí Abella, també membres del col·lectiu 'Els Setze Jutges'.

En les seves memòries, Lluís Llach recorda que aquell dia "estava molt nerviós". "M'amagava darrere de la guitarra com podia, i vaig posar la cama sobre la cadira de tal manera que em vibrava la veu de tant que em tremolava la cama", rememora.

També aquest mes, concretament el 24 de març, se celebraran 10 anys de l'últim concert de Llach en la seva localitat natal, abans d'anunciar que es retirava dels escenaris.

Els aniversaris no acaben aquí, perquè l'any 2018 es compliran cinc dècades de l'edició de l'emblemàtica cançó "L'estaca", per la qual cosa els membres de la comissió Llach 50 han decidit perllongar la celebració fins a aquesta data.

"Encara s'estan tancant els homenatges i els actes de commemoració, però la major part de les activitats seran després de l'estiu", ha avançat Termes.

Lluís Llach va pujar per primera vegada a un escenari en l'última etapa de la dictadura de Franco, quan cantar en català encara era una activitat de risc.

Abanderat de la Nova Cançó, Llach es va acomiadar dels escenaris a Verges l'any 2007, encara que després ha tornat a asseure's enfront del piano en diverses ocasions, com quan recentment va participar en un concert en favor dels refugiats en el Palau Sant Jordi de Barcelona.

No obstant això, la seva ocupació principal en els últims anys ha estat relacionada amb la política, ja que al juliol del 2015 es va sumar al projecte sobiranista impulsat per Junts pel Sí i actualment és diputat del Parlament.