L'empresa que gestiona la botiga turística de la Catedral de Girona s'ha negat a vendre el nou disc de Música Antiga de Girona, dedicat a l'oratori a Sant Tomàs d'Aquino, estrenat l'any 1783 a Girona, amb partitura del compositor Jaume Balius i llibret atribuït a l'amerenc Benet Llobressols.

Jaume Pinyol, coordinador de l'associació Música Antiga de Girona, va explicar ahir en roda de premsa a l'ajuntament que l'empresa Palacios y Museos, que gestiona la botiga del Tresor de la Catedral, ha rebutjat posar a la venda el nou disc, que es podrà trobar a algunes llibreries com La 22 o Les Voltes i a Discos Coll.

El disc es va gravar el passat 8 d'octubre a l'Auditori de la Devesa durant l'actuació única del grup Música Antiga de Girona per presentar la recuperació d'aquesta relíquia de la música del mestre de capella Jaume Balius, compositor d'altra banda també dels actes litúrgics de la Catedral.

En aquesta ocasió, Balius va compondre una obra de més d'una hora i mitja de durada per encàrrec dels dominics gironins per celebrar la festa de Sant Tomàs d'Aquino.

L'obra es va estrenar el 8 de març de 1783 a l'església dels dominics, actual Aula Magna de la Universitat de Girona.

«No era un acte religiós, sinó un acte acadèmic al qual la gent podia assistir segurament pagant entrada», va comentar Pinyol, que va reivindicar que l'església del dominics, «primera construcció gòtica a nau única de Girona», es posi més a l'abast del turisme cultural, i es restauri la seva rosassa, «molt deteriorada».

La llarga durada de la partitura ha obligat a enregistrar un doble CD que es ven a 14 euros i que, a més de l' Oratorio a Santo Tomás de Aquino, en castellà, inclou l'obra en català Goigs a Sant Narcís, els primers goigs del segle XVIII escrits en la llengua pròpia, també conservats a l'Arxiu Capitular, que dirigeix Joan Nespleda, present ahir a l'acte. El regidor Carles Ribas va agrair l'obertura de portes de l'Arxiu Diocesà.