Olot acollirà escriptors i periodistes refugiats de països on siguin perseguits per règims totalitaris. N'acollirà entre 4 o 5 durant l'any i romandran a l´Hotel Riu, a l'àmbit del projecte Faber, la Residència d´Arts Ciències i Humanitats. D'aquesta manera, segons Carme Arenas (presidenta de la Plataforma PEN Català), Olot té un peu a la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi d´Escriptors Perseguits ICORN, de les quals en són membres Girona i Barcelona.

El compromís d´acollida de refugiats ha estat establert, fa poc, amb la signatura d´un conveni de col·laboració entre, l´Ajuntament d´Olot, el PEN Català i la Residència d´Arts Ciències i Humanitats FABER. L´acord va ser signat per Carme Arenas (PEN CATALÀ), Josep Berga (Ajuntament d´Olot) i Francesc Serés (FABER).

A l'acte, Josep Berga ha explicat que el projecte FABER està destinat a l´intercanvi cultural i es tracta d´un projecte nacional. Segons ell, és l'espai més adequat per rebre escriptors perseguits. Segons el seu criteri, la major part dels professionals de l'escriptura que pateixen persecució són periodistes. Berga va recordar que els escriptors catalans que van haver de fugir de la victòria de Franco van trobar acollida al món gràcies al PEN internacional, entre els que va citar Pere Calders o Josep Carner.

Carme Arenas va explicar que el PEN català és una entitat fundada el 1922 que treballa per la projecció internacional de la literatura i dels escriptors. Ho fa sobre la base dels drets humans i lingüístics i de la llibertat d´expressió. El PEN català forma part del PEN internacional, una organització que gaudeix d´estatus consultiu especial a l´ONU i a la UNESCO.

El director de la residència FABER, Francesc Serés, va considerar que els escriptors refugiats són una gent capaç d´agrair el que li han fet els altres. Va explicar que en els sis mesos d´existència de la residència hi han passat escriptores i escriptors que es poden considerar refugiats. Va enumerar: Jorgé Galán (El Salvador-1973), Angelina Polonskaia (Rússia), Noufel Bozenboudja (Algèria), Salem Zenia (Algèria-1962)