Un total de 91 propostes s’han presentat als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2017 que per vintè any consecutiu ha convocat la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Tots aquests projectes opten als premis d’enguany que corresponen a les cinc categories: Arquitectures, Interiors, Paisatges, Efímers i Més 10 que es faran públics juntament amb el premi de l’Opinió, el divendres 9 de juny de 2017, en un acte que tindrà lloc a la seu social del Col·legi de Girona.

Una de les novetats dels Premis d’aquest any és l’exposició que mostra la totalitat de les obres presentades, a la sala d’exposicions “La Cova” de la Demarcació de Girona del COAC durant els mesos de març i abril. Aquesta és la primera vegada que es donen a conèixer tots els projectes presentats, ja que fins al moment només es feien públics els seleccionats.

Aquesta exposició permetrà que la ciutadania pugui atorgar el Premi de l’Opinió en aquesta edició, ja que durant els dos mesos que estarà oberta, tothom qui la visiti podrà emetre el seu vot a l’obra que li hagi interessat més. L’obra que obtingui major nombre de vots serà la que guanyarà el premi de l’opinió.

Categories

De les 91 propostes presentades, 26 projectes corresponen a la categoria Arquitectures, 10 a Interiors, 11 són paisatges, 18 són Efímers i 26 projectes s’engloben a la nova categoria Més 10 on pren protagonisme una variable tan essencial en l'arquitectura com és el pas del temps. En aquesta categoria es pretén posar en valor el comportament de

l'obra al llarg de la seva vida útil, tant des del seu llenguatge, la construcció, la funcionalitat, l'adaptabilitat a l'ús, la transformació pròpia i de l'entorn, i la seva capacitat de mantenir-se vigent.

En percentatge trobem que el 28% són Arquitectures, 11% són Interiors, el 12% són Paisatges, el 20% són Efímers i el 29% corresponen a la Més 10.

Analitzant a fons cadascuna de les categories veiem que en Arquitectures s’han presentat 26 projectes dels quals 17 són projectes d’habitatge unifamiliar aïllat, 4 projectes de reforma i rehabilitació, hi ha 2 equipaments, 1 restaurant, 1 celler, i 1 pavelló de convidats. Per ús, 19 són habitatges, 1 hostaleria, 1 d’ús comercial, 2 són serveis, 2 equipaments i 1 d’ús religiós. I per ubicació, 2 són a l’Alt Empordà, 8 al Baix Empordà, 4 al Gironès, 3 a la Garrotxa, 1 a la Cerdanya, 2 al Ripollès, 1 al Pla de l’Estany i 6 a La Selva.

A la categoria d’Interiors s’han presentat un total de 10 projectes. Per ús, 3 són

habitatges, 2 són oficines, 3 són comerços i 2 són serveis vinculats a l’hostaleria. I per

ubicació 1 és a l’Alt Empordà, 1 al Baix Empordà, 2 al Gironès, 1 al Pla de l’Estany, 4 a la Garrotxa i 1 al Ripollès.

En relació als projectes de la categoria de Paisatge, dels 11 projectes presentats, 5 són obres de paisatge i adequació d’espais exteriors, 4 d’urbanització de places i espais urbans i 2 altres tipologies d’espais. Aquests 3 estan emplaçats a l’Alt Empordà, 1 al Baix Empordà, 2 al Gironès, 1 al Ripollès, 2 a la Garrotxa i 1 a Osona.

Dels 18 projectes presentats en Espais Efímers, 10 corresponen a intervencions en esdeveniments culturals com Girona, temps de flors promogut per l’Ajuntament de Girona, o el Lluèrnia Festival de la Llum i el Foc promogut per l’Ajuntament d’Olot. La resta de projectes 3 són exposicions i 5 són altres tipologies d’obres efímeres.

Aquestes dades exemplifiquen la bona tasca que els arquitectes venen realitzant a totes les comarques gironines malgrat les dificultats que està tenint el col·lectiu a causa de la crisi del sector, que queda palès en el percentatge de petites obres de promoció privada individual i la poca presència d'obres públiques, equipaments o altres usos col·lectius.

I finalment, en la categoria Més 10 s’han presentat 26 projectes. Per tipologia 7 són rehabilitacions/restauracions, 12 ordenacions de l’entorn, 3 són equipaments, 2 habitatges unifamiliars de nova planta i 2 habitatges plurifamiliars. I finalment, per ubicació 11 són al Gironès, 8 al Baix Empordà, 3 a l’Alt Empordà, 2 a la Garrotxa i 2 al Pla de l’Estany.