La Diputació de Girona i l'Institut Ramon Muntaner han recuperat el 2017 les Beques de Recerca en Ciències Socials i Humanes i en Ciències Naturals que l'organisme autònom de la Diputació de Girona Patronat Francesc Eiximenis convocava anualment abans de la seva dissolució, l'any 2014. Són les Beques de recerca Francesc Eximenis amb una dotació de 4500 euros cadascuna. Tenen per objectiu fomentar la investigació en l'àmbit de les comarques gironines. Es poden presentar sol·licituds fins al 30 d'abril.

Les beques estan adreçades als investigadors joves en període de formació o en les primeres etapes de l'activitat investigadora. El vicepresident i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha remarcat que "constitueixen una eina imprescindible per fomentar la recerca entre els joves investigadors, alhora que promouen l'estudi i el coneixement de les comarques gironines".

Posa de manifest que des de la Diputació, "s'ha fet un esforç molt important per recuperar totes aquelles activitats que s'impulsaven des del Patronat Francesc Eiximenis, com són la Trobada anual de centres d'estudis i les beques de recerca que aquest any es reprenen, i per donar continuïtat a les línies de subvencions destinades a l'organització d'activitats i a la publicació d'edicions dels centres i instituts d'estudis".

Des de la dissolució del Patronat Francesc Eiximenis, la Diputació n'ha dut a terme les funcions i també ha mantingut una interlocució amb les dues entitats que representen el teixit de centres i instituts d'estudis locals i comarcals, l'Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, amb l'objectiu de conèixer les necessitats del sector i impulsar unes polítiques adequades en l'àmbit del suport a la recerca. La recuperació de les beques Francesc Eiximenis és fruit dels acords de col·laboració establerts, en aquest cas amb l'IRMU.