El fotògraf Joan Fontcuberta inaugurarà la primera edició dels seminaris internacionals sobre paisatge i imatge que ahir van anunciar l'Observatori del Paisatge de Catalunya, amb seu a Olot, dirigit pel professor Joan Nogué, i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona, que té com a responsable l'arxiver Joan Boadas.

L'acaldessa de Girona, Marta Madrenas

, i Joan Nogué van signar ahir un acord per organitzar tres seminaris, que seran biennals, de manera que l'acord preveu sis anys d'activitats.

El primer seminari es farà els dies 19 i 20 d'octubre a l'Espai Caixa de la plaça Poeta Marquina de Girona. A més de Joan Fontcoberta, comptarà amb la presència de firmes de prestigi internacional en el camp de la fotografia com la de Jordi Bernadó, que oferirà un taller interactiu sobre com usem diàriament la fotografia de paisatge, també el paisatge urbà.

Nogué va anunciar que, en el marc del seminari, es presentarà l'Arxiu d'Imatges del Paisatge de Catalunya, que tindrà un format «wiqui» i permetrà a les persones interessades gestionar els seus propis continguts, prèvia acreditació.

Cadascun dels tres seminari previstos estarà dedicat a una disciplina diferent (cinema, imatge virtual, videojocs o publicitat) i aquest primer es dedicarà a la fotografia, amb el títol de Paisatge i imatge: la fotografia.

En aquesta proposta està previst analitzar el paper de la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge i conèixer la nova fotografia de paisatge.

La biennal d'enguany s'estructurarà en tres blocs. En un primer bloc, dissabte 19 al matí, s'oferirà l'oportunitat de conèixer com s'ha utilitzat i com es pot utilitzar la imatge com a font documental i com un element clau per caracteritzar el paisatge.

Un segon bloc, dissabte a la tarda, es dedicarà a les fonts i arxius d'imatges, i quines tendències actuals hi ha en aquest terreny. L'últim bloc, que tindrà lloc tot diumenge, se centrarà en la nova fotografia de paisatge.

Madrenas va posar de manifest «el treball en xarxa» entre l'Observatori del Paisatge de Catalunya i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, dos centres de referència internacional que presenten una aposta per convetir els seminaris en «una àgora de reflexió».