Les lletres optimistes i la música festiva de Txarango, projectada des d'un escenari de privilegi sobre l'Oficina de Turisme de la rambla de la Llibertat, van fer bategar ahir a la tarda el centre de Girona per donar el tret de sortida a una nova edició del festival Strenes. Unes 10.000 persones, segons l'organització del certamen, es van aplegar al pont de Pedra, la plaça Catalunya i la mateixa Rambla per sentir el grup de Sant Joan de les Abadesses en un concert relativament «sorpresa» que pren el relleu a les sonades estrenes de l'Strenes dels dos anys anteriors, protagonitzades per Sopa de Cabra i Love of Lesbian.

A les 6 en punt, el director del festival, Xavi Pascual, va donar la benvinguda als assistents des de la talaia, assegurant que els carrers adjacents a l'escenari feien «molt goig» i estaven «més plens que mai» després d'haver patit uns dies per la previsió de mal temps.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va convidar tothom a gaudir de «la primavera musical» que representa aquesta cita i va donar pas al grup del Ripollès, que presentava algunes de les cançons del seu tercer disc, El cor de la terra, en la que és, de moment, la inauguració més multitudinària del festival.

Amb Una lluna a l'aigua, del nou treball, van arrencar un concert d'una mica més de mitja hora que va atreure molt públic jove i familiar, alguns dels quals havien començat a agafar lloc des d'una hora abans de l'inici. Tampoc s'ho van perdre els veïns dels edificis propers, que ballaven des dels balcons i finestres.

«Ser aquí és espectacular, sembla una pel·lícula», assegurava el grup des de dalt de l'escenari, recordant que feia un any i mig que no tocaven «a casa» i que era un plaer fer un «tastet» del que serà la seva nova gira.

Recordant la seva darrera actuació a les barraques de les Fires de Sant Narcís, van continuar alternant cançons dels seus dos treballs previs i del nou. El meu poble va donar pas a Quan calla la ciutat i No t'adormis, que va fer ballar i picar de mans bona part dels espectadors.

Després de Dale la vuelta al mundo i Som foc els Txarango es van tornar a dirigir als seus seguidors, ara ja per acomiadar-se. «Venim d'una setmana molt intensa compartint cançons del nou disc, esperem que aquests nous temes us abracin», van assegurar just abans d'anar tancant amb algunes de les seves peces més conegudes, com Músic de carrer, Esperança o Benvinguts al llarg viatge.

Espectadors habituals

Amb el grup fent-se una foto dalt del terrat on havia viscut el Niu va acabar el concert que posa en marxa un festival dedicat al més nou de la temporada musical i que ja s'ha convertit en tot un esdeveniment a Girona, que cada primavera té una cita en un dels terrats més bucòlics de la ciutat, amb la Catedral de fons i a tocar del riu Onyar.

Així ho explicava Xavier Cabretosa, de Girona, que ha assistit a les tres inauguracions de l'Strenes: «Venim cada any, perquè la idea ens va agradar la primera vegada, és molt original».

També ho deia l'Agnès Amat, que és la tercera vegada que repeteix i que destacava la bona pensada del format, amb un grup com Txarango, «que porta molta alegria» i a l'aire lliure, al carrer.

Per la Laura Saiz, de Quart, era la primera vegada a la inauguració de l'Strenes, però ahir hi va venir, atreta pel grup, però també pel que havia sentit dels concerts anteriors. «M'havien parlat molt bé dels concerts de Sopa de Cabra i Love of Lesbian i em feia gràcia veure com tocaven des del terrat», assegurant, però, que se li havia fet una mica curt.

També hauria volgut més estona de música del grup encapçalat per Alguer Miquel en Lluís García, de Celrà. Debutava a l'Strenes i hi havia assistit per Txarango, perquè li agraden i volia sentir alguns dels nous temes de la banda. «M'ha agradat l'acústica i l'escenari, i crec que l'any que ve, si ho tornen a fer, repetiré», explicava aquest seguidor d'aquests músics que, per un dia, van canviar el carrer pel terrat.