Explorar el despatx de Balmes a l'arquebisbat de Vic, presenciar la Processó de la Verge del Carme a l'Escala o visitar la catedral amagada de Solsona són alguns dels recorreguts pel patrimoni cultural de Catalunya que han elaborat els deu bisbats amb seu a Catalunya, Catalonia Sacra.

Catalonia Terra Sacra, que ha elaborat Catalunya Sacra juntament amb l'Agència Catalana de Turisme (ACT), té com a finalitat «potenciar el turisme cultural a partir d'una nova estratègia de promoció», segons el director executiu de l'ACT, Patrick Torrents.

Torrents ha explicat que a partir d'una enquesta que es feia als turistes potencials -abans i després de visitar Catalunya-, l'agència va observar que el més valorat entre ells és el contacte amb el patrimoni cultural, per això han aprofitat que el 2018 serà l'Any del Turisme Cultural per «crear un segell que identifiqui la cultura catalana».

El mapa, que recorre un total de 50 llocs, que inclouen esglésies, bisbats i catedrals, entre d'altres, s'inaugurarà aquest dissabte a Santa María de Segueró, a Beuda (La Garrotxa), per «posar a disposició de ciutadans catalans i del món el tresor que hem conservat durant tants anys», va explicar el president de Catalonia Sacra i bisbe de Girona, Francesc Pardo.

El bisbe va assegurar que la primera edició d'aquest catàleg obert, al qual se n'aniran afegint destins a mesura que evolucioni la iniciativa, es va crear amb la intenció d'augmentar el nombre de turistes religiosos, però també perquè aquests puguin explorar la «dimensió espiritual que proporciona el coneixement litúrgic d'aquests llocs religiosos».

El coordinador de Catalonia Sacra, Daniel Font, va enumerar les quatre ofertes culturals que proporciona el catàleg: els grans monuments; les descobertes que fan referència a llocs desconeguts; grans rutes, que permet visitar «autèntics tresors del patrimoni cultural de l'Església» i una selecció d'esglésies obertes.

El periodista Enric Calpenava presentar l'Agenda d'Activitats Culturals de Catalonia Sacra.