El científic garrotxí Enric Canadell Casanova rebrà avui el doctorat honoris causa de la considerada tercera universitat de França en importància, Rennes 1, per l'«excel·lència de la seva recerca».

La universitat de Rennes 1 defineix Canadell com «un dels especialistes mundials de l'estructura electrònica dels sòlids moleculars, tan orgànics com inorgànics».

Canadell rebrà la preuada distinció en un acte conjunt al costat de l'expert italà en reaccions químiques elementals Piergiorgio Casavecchia, i de l'expert portuguès en electrofisiologia del cervell Fernando Lopes da Silva. Tots tres seran nomenats doctor honoris causa.

Director de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques a Barcelona, Canadell va estudiar el batxillerat a Castellfollit de la Roca, població on va néixer l'any 1950. Va cursar estudis universitaris a la Universitat de Barcelona, va fer la tesi doctoral a l'Autònoma de Madrid i va desenvolupar la seva carrera a la Universitat de París a Orsay i a la Universitat de Chicago, als Estats Units.

Fa una vintena d'anys, el 1996, va retornar a Catalunya i des d'aleshores resideix a Barcelona. En aquell moment va ser el responsable de la constitució d'un grup de teoria a l'Institut de Ciències Materials.

Les seves aportacions a la química teòrica han permès una comprensió simple més precisa de les relacions entre les estructures i les propietats electròniques.

La universitat de Rennes 1 reconeix que els seus treballs han estat traduïts per a més de trenta publicacions associades a aquesta universitat francesa.

El mateix Enric Canadell, que es troba a terres franceses, va expressar ahir via telefònica en declaracions al Diari de Girona la «gran satisfacció» que li produeix rebre aquesta distinció.

La candidatura de Canadell al doctorat honoris causa va ser proposada per Marc Fourmigué, un centític de la universitat de Rennes 1, amb el qual fa anys que el garrotxí col·labora.

«Jo soc teòric», es defineix Candadell, i per tant una de les seves preocupacions és «per què passen determinades coses».

S'ha especialitzat en recerca sobre materials que condueixen l'electricitat molt fàcilment i són superconductors, fet que permet saber què cal fer per tenir millors resultats. «El que jo he fet és molt bàsic», diu el científic garrotxí, posant sempre per davant la discreció i la humilitat.

Preguntat per si la seva aportació té o pot tenir alguna aplicació en els aparells que les persones utilitzem en la nostra vida quotidiana, respon que «en recerca no se sap mai. Es tracta de fer coses noves i després veure si a algú li interessa per fer coses noves d'aplicació pràctica».

Enric Canadell se sent afortunat de poder gaudir de la «llibertat» del científic que fa recerca sense estar condicionat per una aplicació pràctica. «Estic molt content d'haver treballat a França i a Espanya i que mai m'hagin posat limitacions», diu.