El locutor, recitador de poesia i empresari artístic Ricardo Ardévol Llorens, que va regentar El Molino de Barcelona durant 13 anys i va ser representant d'artistes com Mary Santpere, Cassen i Los Hermanos Calatrava, va morir ahir a Barcelona als 91 anys, segons va informar un portaveu de la família. A les comarques gironines, juntament amb l'empresari gironí Joan Planas, van convertir l'antiga discoteca Can Pere dels Alls (carretera Barcelona, de Girona) en el mític Don Carlo, van impulsar Can Gabriel a Palafrugell, van fundar la Pèrgola a Riudarenes i van portar l'antic hotel Cap Sa Sal, situat entre Pals i Begur.

Durant els anys 70, els dos empresaris van portar a la Costa Brava artistes com Manolo Escobar, Lola Flores, Julio Iglesias, Raphael o Serrat, que es trobaven en els inicis de la seva carrera escènica. També van regentar la discoteca Peroppe's de Blanes, i programar la discoteca Revolution de Lloret de Mar i els balls d'estiu a la pista del Jardín de Llagostera. Això els permetia llogar els artistes per tres o quatre jornades i fer minigires. A l'hotel Cap Sa Sal, Planas explotaven la sala de festes, la discoteca i el cinema. Planas i Ardévol van triomfar també portant a les festes majors espectacles de revista, amb vedets i còmics inclosos.

Nascut a Falset (Priorat) el 1926, Ricardo Ardévol va estudiar declamació al Centre de Lectura de Reus amb 15 anys i va formar part de la Cia. de Teatre de l'Orfeó Reusenc. Als 16 anys va entrar com a locutor a l'Emissora EAJ 11 Ràdio Reus, on actuava com a rapsode i actor radiofònic. Va passar de Ràdio Reus a Ràdio Barcelona EAJ 1 de la mateixa cadena SER i va actuar amb el Quadre Escènic de l'emissora dirigit per Armando Blanch al costat de figures com Adolfo Marsillach, Núria Espert, Ricardo Palmerola i Encarna Sánchez, entre d'altres, a més de tenir de companys locutors mestres com Gerardo Esteban i Joaquín Soler Serrano.

Va fer recitals poètics a nombrosos teatres i auditoris, entre ells el Palau de la Música, el Teatre Romea o el Comèdia, i d'altres avui dia desapareguts, i va realitzar gires per escenaris i centres socials de Catalu­nya, cosa que li va valer l'apel·latiu d'«El rapsode de la màxima sensibilitat».

E l 1960 va descobrir un nen cantor de grans facultats anomenat Juan José amb el qual el cineasta Ignacio F. Iquino va rodar dues pel·lícules i posteriorment va fer una gira com a recitador. Ardévol va ser també mànager de diversos artistes catalans, entre ells de la desapareguda actriu i humorista Mary Santpere.

El 1981 va comprar el famós cabaret barceloní El Molino, que va dirigir fins que el va vendre el 1994. Finalitzada l'etapa del Molino, va reprendre els seus recitals poètics realitzant un gran nombre d'actuacions a Catalunya i diversos centres de tot Espanya.