Sis anys després de la seva aclamada Jo confesso, l'escriptor Jaume Cabré torna a les llibreries, pocs dies abans de Sant Jordi, amb els tretze relats que conformen Quan arriba la penombra, on il·lustra les «actituds humanes més cruels, violentes i inhumanes». En una multitudinària roda de premsa a l'Ateneu Barcelonès, Cabré va reflexionar ahir sobre aquesta obra, que edita en castellà Destino i en català Proa, un conjunt de foscos contes on cultiva la ràbia, la ironia, la fantasia o el joc, en els quals no hi ha cap mort natural i sí uns quants assassinats i un atzar macabre.

Concís en les seves respostes, el novel·lista va comentar que una vegada va haver escollit les històries que volia per al llibre es va adonar que tot el que incloïa era de «gènere negre o gris», que mostrava «el costat fosc de la vida» i, per tant, el títol havia de fer una al·lusió a la «foscor».

En aquests textos, algunsde breus i altres que són petites novel·les, explica, per exemple, l'evolució d'un nen que es rebel·la contra la tirania d'un dels seus educadors en un internat, o bé relata com s'enfronta un escriptor amb el seu editor.