El cineasta banyolí Albert Serra, el cantant Raimon i l'actriu Emma Vilarasau són tres dels deu distingits aquest any amb els Premis Nacionals de Cultura de Catalunya, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

A més, han estat guardonats l'editor Josep Cots, la fotògrafa Maria Espeus, la fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, l'assagista Joan Francesc Mira, el compositor Hèctor Parra, el director del Saló del Còmic, Carles Santamaria, i el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya.

Els premis, dotats cadascun d'ells amb 15.000 euros i que es lliuraran en un acte a Rubí el pròxim 21 de maig, són la distinció més rellevant en l'àmbit cultural català a personalitats a les quals es reconeix «l'excel·lència de la seva obra, la continuïtat de la seva tasca fins a l'actualitat i la mirada pròpia i innovadora».

El president del CoNCA, Carles Duarte, va destacar ahir que aquest any hi ha una especial mirada cap a València -dos dels premiats són originaris d'allà- i cap al públic jove, i va dir que tots els distingits «són ambaixadors de la cultura».

Duarte va reclamar més presència social de la Cultura perquè «no és un luxe, és el que som» i va afegir que «som una construcció cultural i obviar-ho és un acte suïcida, és renunciar a ser».

Albert Serra, premiat per la seva singular aposta com a director d'un cinema experimental i creatiu, va dir que li sembla que l'ofici al qual es dedica és un «art difícil i molt car, complex de finançar-se» i que sempre realitza sent «fidel al criteri artístic».

Creure-s'ho de veritat

El compositor Hèctor Parra, per la seva part, un dels catalans més internacionals, amb residència a París i del qual es destaca la seva «expressivitat en el discurs compositiu», va agrair poder compartir el premi amb persones a les quals admira i va afirmar que el que falta a la cultura catalana «és creure-s'ho de veritat».