El Museu del Cinema de Girona acaba de comprar la Col·lecció Francesc Junyent de precinema i cinema infantil per un total de 25.000 euros que es pagaran durant 8 anys a raó de 3.000 euros els primers set anys més una quota final el vuitè any de 4.000 euros.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va agrair ahir als familiars de Junyent la «generositat» i les «facilitats» posades a l'hora d'arribar a un acord que «permet engrandir la importància que ja té el fons d'un museu que va començar fa 19 anys amb més de 9.000 peces de la col·lecció Tomàs Mallol i ara ja en té més de 46.000».

El manresà Francesc Junyent (1944-2016) va reunir una col·lecció que consta d'un total de 791 objectes que es divideixen en dos grans apartats: precinema i cinema infantil.

L'apartat de precinema està principalment dedicat a la llanterna màgica (té 23 llanternes màgiques i 173 plaques de vidre), tot i que també incorpora elements del teatre d'ombres, de la imatge en moviment i de la fotografia estereoscòpica.

La part de cinema infantil té 434 elements, en bona part derivats de la marca Cine NIC, tant els produïts a la fàbrica de Barcelona com els prodedents dels Estats Units, França o Itàlia, on es fabricaven sota patent NIC.

El conjunt de la col·lecció ja es troba a Girona, on properament serà catalogada i algunes de les peces s'incorporaran aquest mateix any al fons permanent del museu, mentre que altres ja es podran veure a l'exposició sobre la llanterna màgica que s'inaugurarà el proper 27 de juny.

Elionor Vilanova, vídua de Francesc Junyeny, va participar ahir en la presentació de la col·lecció a la premsa acompanyada de Laura i Maria Borén, les seves netes.

Elionor Vilanova va evocar els dinars amb llargues sobretaules del seu difunt i Tomàs Mallol a Manresa, on el col·leccionista empordanès acudia com un ritual un cop a l'any a propòsit Mercat d'Antiguitats de Sant Fruitós del Bages.

A l'acte també hi van participar Joan Boadas, gerent de la Fundació Museu del Cinema, i Jordi Pons, director de centre, que van valorar l'increment en l'«excel·lència» i en la «internacionalització» que aporta el fons Junyent al Museu del Cinema. Francesc Junyent va ser professor d'ensenyament secundari.