Els arqueòlegs que excaven les restes de l'antiga ciutat de Pompeia, enterrada sota la lava d'una erupció del Vesubi l'any 79 després de Crist, han confirmat que la famosa parella que va morir abraçada eren dos homes, i no un home i una dona com s'havia sostingut fins ara.

El descobriment ha estat fet públic pel director de l'equip d'experts que treballa en el jaciment, Massimo Osanna. Segons el mateix, i arran de nous anàlisis dutes a terme amb tècniques més modernes d'anàlisi d'ADN i TACs, els cossos pertanyen a dos joves homes, als quals no unia cap parentiu i que tenien una edat compresa entre els 18 i els 20 anys.

Osanna admet que "no es pot afirmar que fossin amants", però matisa que, "tenint en compte la posició, és de suposar".

Les restes de la parella entrellaçada van ser descoberts en 1922 per l'arqueòleg Vittorio Spinazzola. En l'època governava a Itàlia Mussolini i potser per la ideologia heteronormativa imperant en aquell moment, immediatament es van identificar les siluetes amb les d'un home i una dona.

Spinazzola sempre va defensar que la parella estava composta per una mare i la seva filla, encara que la seva teoria va ser obviada. Tot i això, el nou estudi contradiu també aquesta idea.

D'aquesta manera, la parella abraçada de Pompeia esdevé una mostra dels costums d'aquell temps, no només a Pompeia sinó en tot l'antic imperi romà, que culturalment es prenia la sexualitat d'una manera molt més oberta del que posteriorment es va imposar a través de la religió cristiana. Costums que encara a dia d'avui volten la forma d'entendre el sexe a Occident.