"La discapacitat està en el cervell, no en el cos", afirma el president de l'Associació Mundial de Pintors amb la Boca o el Peu (APBP) a Espanya, Ricardo Charfolé, que aquest dimecres va inaugurar a Barcelona una exposició amb obres de 36 països, coincidint amb el 60 aniversari de l'entitat.

L'exposició, que estarà oberta al públic al Museu Marítim de Barcelona fins al proper dia 17, reunirà més de 200 obres d'artistes de tot el món pintades amb la boca o els peus.

A més, per tal de donar a conèixer l'associació i als seus integrants, dos artistes van pintar en directe al costat de la Sagrada Família i prop de la catedral de la ciutat, aquest mateix dimecres.

El president de la APBP a Espanya, Ricardo Charfolé, va explicar a Efe que la pintura s'utilitza de forma terapèutica: "Busquem que els artistes tinguin una ocupació durant tot el dia i que es dediquin professionalment a la pintura".

No obstant això, és difícil parlar d'un mètode de treball dels pintors que se serveixen dels peus o de la boca per subjectar el pinzell, ja cadascú té les seves discapacitats, va explicar.

"La discapacitat no està en el cos sinó en el cervell i nosaltres creiem que, tot i ser discapacitat físic, pots competir, amb molt d'esforç, amb les persones que no tinguin discapacitat física", ha subratllat Charfolé.

L'associació, que rebutja les subvencions en tots els països en què està present, creu que les persones amb alguna discapacitat física no s'ha de considerar com "una persona inferior" que visqui d'ajuts.

Per això, la mateixa associació es finança "exclusivament" amb la venda de reproduccions dels quadres dels seus artistes. Un dels seus productes més coneguts són les targetes de Nadal, assenyala.

La APBP va ser fundada el 1957 per un grup de pintors discapacitats per comercialitzar les seves obres i poder viure del seu art, des de llavors s'ha estès a 78 països i compta amb 815 artistes, dividits entre becaris i membres.

"El nostre objectiu és seguir augmentant el nombre d'artistes", va dir Charfolé, qualsevol persona que hagi perdut l'ús de les mans o els peus a causa d'una malaltia o discapacitat, pot unir-se a aquesta associació.

Els becaris aprenen a pintar en acadèmies de pintura o amb professors particulars gràcies al suport econòmic de l'associació, i quan arriben a un nivell artístic alt poden convertir-se en membres, que gaudeixen d'un sou mensual de per vida, fins i tot si han deixat de pintar per culpa de la seva discapacitat.

A prop de 140 dels artistes d'aquesta associació es troben a Barcelona per celebrar des d'aquest dimecres la seva assemblea anual, en la qual es triarà a nous membres de la junta directiva i es discutiran noves estratègies per seguir recaptant fons.