L'arxiu Comarcal de Cerdanya ha ingressat el fons fotogràfic de la família Buxareu, una família benestant de Barcelona que estiuejava a Puigcerdà a principis de segle XX. Entre el fons cedit a l'entitat, destaquen gairebé 300 plaques de vidre estereoscòpiques de 10,5 x 4 cm. La fotografia estereoscòpica emula la sensació de profunditat de la visió estereoscòpica natural a partir de capturar dues imatges d'un mateix objecte amb una separació igual a la distància entre els dos ulls. D'aquesta manera, i utilitzant un visor adequat, permet recrear la sensació de tres dimensions que no tenen les fotografies convencionals.

Aquests positius sobre vidre contenen imatges quotidianes de la família durant els mesos d'estiueig. Segons la directora de l'Arxiu, Erola Simon, aquesta donació «és important, ja que és l'únic fons provinent d'una família estiuejant antiga que tenim a l'Arxiu».

Escenes al voltant del llac, excursions els estiuejants als indrets més singulars de la comarca com les Bulloses, el calvari de Font Romeu o l'ermitatge són algunes de les escenes paisatgístiques que es poden veure en el Fons Buxareu. S´hi poden veure a més «moltes escenes familiars, escenes al jardí de la seva casa d'estiueig i dels fills en bicicleta», segons va apuntar ahir la mateixa Simon.

Entre el material que també ha ingressat l'Arxiu es troben els documents de compra-venda de la casa Quinta Eulàlia on actualment hi ha la seu del Consell Comarcal de Cerdanya i que va ser propietat de la família Buxareu entre els anys 1879 i 1949. Simon destaca que «Quinta Eulàlia va ser la primera casa d'estiueig de la comarca, aquestes són les traces documentals d'un fenomen que ha tingut tanta transcendència per la comarca».

La directora de l'arxiu va explicar també que les plaques es van rebre en unes caixes, de les quals es van treure, es van netejar, es van digitalitzar i instal·lar en un material especial de conservació. Posteriorment, s'han descrit una per una i ja es poden consultar a través del cercador d'arxiu en línia.