L'optimisme flotava ahir a les llibreries de la ciutat de Girona en una vigília de Sant Jordi banyada pels rajos del sol, un aire primaveral i un gran ambient a la Rambla de la Llibertat, amb les floristes i parades artesanals de cada dissabte, i l'afegit de la música festiva dels gegants i capgrossos en desfilada per anar a penjar el Tarlà al carrer Argenteria.

Una gentada s'obria pas a les llibreries per accedir al taulell i demanar el llibre buscat, aprofitant l'ocasió per endur-se'l firmat pels escriptors més famosos que, com ja és tradició els darrers anys, es reserven el dissabte per visitar Girona, i enguany ha anat de meravella perquè la Diada de Sant Jordi s'escau precisament l'endemà, avui diumenge.

Escriptors com Xavier Bosch, Màrius Serra, Gemma Ruiz, Pilar Rahola, Joan-Lluís Lluís, Mònica Usart o David Cirici, entre molts altres, van desfilar al matí de la Llibreria Geli a la Llibreria 22, passant per la Llibreria Empúries, per complaure les peticions dels lectors.

Els diferents llibreters consultats van coincidir a afirmar que ja durant tota la setmana s'havia registrat un increment de vendes, especialment el divendres. Una tendència que es mantenia ahir dissabte i que esperen rematar avui amb una gran Diada en una ciutat que és receptora d'un turisme que farà la compra del llibre i la rosa allà on es trobi.

Jordi Gispert, gerent de la Llibreria 22, va dir que esperen «fer un Sant Jordi i mig», i va recordar que als llibreters se'ls permet fer el 10% de descompte ja des de la vigília, de manera que molts lectors van anticipar ahir la compra.

L'optimisme també es va encomanar entre els responsables de la Llibreria Geli, tal com va confirmar el llibreter poeta Josep Domènec, i igualment va passar a la Llibreria Empúries, segons va dir Maria Carme Ferrer.

La cooperativa Abacus, que enguany ha estrenat botiga al carrer Pare Claret, no ho veia diferent. La directora de les botigues Abacus de Girona, Carme Martínez, prefereix fer valoracions a toro passat, però no va amagar que aquest Sant Jordi «pinta molt bé». I Joan Matamala, director de la Fundació Llibreria Les Voltes, va afegir: «Pinta bé i diumenge crec que farem el ple».

Els llibreters no només tindran la botiga oberta avui, sinó que també posaran parada a l'aire lliure a la Rambla.